header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Ево изврсне анализе руско аналитичара, како су се руски порази у Украјини одразили на Србију
Ево изврсне анализе руско аналитичара, како су се руски порази у Украјини одразили на Србију Штампај Е-пошта
субота, 25 фебруар 2023

 Јуриј Подољака

Офанзива Албанаца на Косову је непосредна последица нашег одступања у Украјини

Добар дан моји уважени гледаоци (видео објављен на „Рутјубу“ овде:). На прагу смо 12. децембра 2022. и данас, у мом јутарњем материјалу, хоћу да говорим о дешавањима у Србији, при чему ћемо о тим дешавањима дискутовати не просто као о дешавањима у Србији већ кроз призму украјинског конфликта и, уопште, велике геополитике Европе и, уопште, на евроазијском континенту.

Мислим да је свима очигледно да су питања ратова у свету, освајање или одступање од једних или других теритирија, само спољашњи знаци слободног избора права народа на самоопредељење а да су у ствари празне приче. Заправо, како раније тако и сада, а мислим и у скоријој будућности минимум,  увек ће деловати право јачег. Ко је јак он је и у праву. А ако су твоји савезници данас слаби, или су њихове позиције озбиљно ослабљене у том смеру, онда ће се твоји интересигазити до њиховог потпуног бацања у воду.

Управо то се сада дешава у Србији.

Сетите се када је наша војска одступала у херсонском смеру, у смеру десне обале Дњепра, ја сам већ тада говорио, у једном видеу, да ће у коначном резултату Русија добити масу политичких проблема. Но, и реч је била у превом реду о Балкану и Придњестровљу зато што је поприште руске војске на херсонском војишту било непосредна опасност за украјинске војне снаге на јужном правцу: Николајеву и Одеси. И, сходно томе, о излазу руске војске у будућности на Придњестровље, што би реско ојачало позицију РФ на том правцу. А такође позиције руских савезника, у првом реду Србије на Балкану. Истоветно, напуштање руске армије са десне обале Дњепра ослабило је позиције како Србије тако и Придњестровља. И те провокације које су остварили Косовари током последњих месеци просто су биле обавезне, после одласка руске армије са десне обале Дњепра, да постану још жешће. И притисак на српске интересе на северу Косова и Метохије требали су да прерасту у следећу фазу. То се делимично и догађа. У таквој политичкој ситуацији косовски Албанци се неће зауставити, они ће притискати ситуацију до краја цедећи из ње максимум и у стварности, заправо, како у Србији тако и у Русији, аргумената да се данас нешто измени – буквално нема. Нико никога слушати неће. Све ће решавати груба сила која је данас на страни косовских Албанаца и њихових савезника европљана и американаца.

У овом случају председник Србије Вучић је апсолутно у праву када говори да је ситуација просто веома лоша. И све то је, понављам, последица нашег напуштања десне обале Дњепра, и то је било очекивано. Следећи моменат који очекује, сада већ и Придњестровље, јасно не одмах већ после зиме, долазак страшне енергетске кризе која ће притиснути деловање молдавског руководства на ескалацију око Придњестровља, а већ на пролеће , ако се нешто кардинално не промени и Русија не спроведе озбиљну и моћну офанзивну операцију, ја мислим да ће се европљанима и американцима сви планови остварити. И почеће притисак на Придњестровље. Посебно ако на Косову притисак буде растао. А сада све говори да ће управо тако и бити. Притисак на Србе ће расти и док Косовари не узму, у потпуности, под своју контролу целу територију Косова нико се неће смирити. Таква је, на жалост садашња ситуација у управо такве су политичке последице тих решења која смо донели и која су била реализована почетком новембра. Понављам, једино што сада може ојачати позицију Србије, а у будућности и позицију Придњестровља, то је моћна, са значајним резултатима, офанзивна операција Руске армије у Украјини. Заиста, управо у Украјини решава се данас будућност и Преидњестровља  и Србије, и не само њих. То је углавном све што сам хтео да кажем у овом издању. То је све, за сада. Довиђења.

12.12.2022.

Јуријев "Телеграм" канал https://t.me/yurasumy/6466 има преко 2.700.000 пратилаца.

Последњи пут ажурирано ( недеља, 26 фебруар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 4 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.