header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Праштајте! - можда нисте знали како је настао овај обичај - прочитајте у тексту
Праштајте! - можда нисте знали како је настао овај обичај - прочитајте у тексту Штампај Е-пошта
недеља, 26 фебруар 2023

 На данашњи дан православни хришћани траже једни од других опроштај како не би пренели старе размирице у пост.

Последњег дана пред почетак Великог поста, 26. фебруара 2023. године, православни обележавају Сиропусну недељу или Недељу праштања.

У овај  дан православни хришћани траже једни од других опроштај како не би пренели старе размирице у пост. Ова традиција је веома древна и потиче из времена првих египатских пустињских монаха.

Са почетком Великог поста напуштали су општежитељне манаситрире и одлазили самостално у пустињу на седам недеља. Пустиња је сурово место. Неки од њих су умирали за то време од глади или болести. Неке су убиле дивље животиње или разбојници.

Монаси нису знали ко ће се од њих на крају поста вратити у манастир, а који ће умрети, па су се пред одлазак опраштали као да се испраћају. Касније је ово предање ушло у праксу целе Цркве.

Посебност овог дана је да се после вечерње службе у свим црквама врши посебан Чин праштања.

Током њега, настојатељ и сви свештеници храма излазе из олтара и траже опроштај од парохијана, а парохијани, заузврат, прилазе свештенству и траже опроштај од њих, а потом и једни од других.

Уобичајено је тражити опроштај на овај дан не само у храму, већ и ван њега, укључујући и куће – од ближњих, рођака, познаника, и уопште од свих које би човек могао вољно или невољно да увреди.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( недеља, 26 фебруар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.