header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Еп. Артемије: Остали смо без родитеља Штампај Е-пошта
уторак, 01 децембар 2009

Владика Артемије:

«Остали смо без родитеља»

           Извор: Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска

Image        У понедељак 16. новембра Његово преосвештенство Епископ рашко-призренски Артемије био је у манастиру Ђурђеви Ступови ради прославе Светог Георгија - манастирске славе, и том приликом је служио заупокојену литургију поводом упокојења Његове светости Патријарха српског Павла. После ломљења славског колача Владика Артемије беседио је о блаженопочившем Патријарху Павлу.

        У име Оца и Сина и Светога Духа.    

       Данас, браћо и сестре, када овај манастир слави своју славу, свога ктитора и заштитника - светог Георгија Победоносца, наша осећања су помешана. Осећамо радост због манастирске славе, због монашења које је јуче било овде у светој обитељи, због вас овде присутних. Али осећамо и један бол и тугу што овај празник дочекујемо као сирочићи.

      Јуче нас је напустио наш Патријарх - Патријарх Павле, који је преминуо у Господу. Остали смо без родитеља, остали смо без оца, али смо добили новог молитвеника пред Престолом Божијим. Он се за нас молио за свога живота овде на земљи, он ће се и даље молити за нас пред Престолом Божијим на небесима.    

      О Патријарху Павлу може се много говорити, могу се читаве књиге писати. И писане су до сада, а сигурно је да ће се писати и убудуће, јер то је човек који је 95 година свога живота посветио једноме јединоме циљу - како да Господу служи, како да Господу буде веран и одан.

      Он је целога живота говорио и позивао све да будемо људи. И он је заиста био човек - човек Божији, човек вере, човек љубави, молитве, подвига, поста, аскезе, свега оног што краси једнога хришћанина - то је красило нашега Патријарха Павла. Зато, је он отишао са надом да ће чути од Господа оне блажене речи: «Слуго добри и верни, у маломе си био веран, над многим ћу те поставити; уђи у радост господара својега» (Мт 25, 21). И он може поновити речи свога заштитника светог Апостола Павла и на крају казати: «Добар рат ратовах, трку заврших, веру одржах» (2 Тим 4, 7). Он је, заиста, целог живота добар рат ратовао, не против других људи, не против било кога, него против зла у свету и зла у људима. И веру је одржао, јер никада се није поколебао у своме уверењу у Господа Христа. И трку је свршио - свој земаљски пут. Своју земаљску трку је завршио и њега Господ очекује са венцем којим ће га наградити, венцем светитељства - у то не сумњамо да ће бити, јер он је био веран до смрти, а Господ је обећао и рекао: «Буди веран до саме смрти и даћу ти венац живота» (Отк 2, 10). Он је заиста био веран до смрти, али време и слабо људско тело учинили су своје, и њему је на земљи дошао крај, али су се отворила пред њим врата Царства Небескога кроз која ће он проћи и настанити се тамо где сија светлост лица Божијега, где нема болести, туге ни уздисања него где је живот бесконачни и вечни.

      Сећајући се њега данас, на овај свети, велики празник, ми ћемо сада да се помолимо Богу за покој његове блажене и свете душе, извршићемо Мали помен, јер ће сахрана Патријарха Павла бити тек у четвртак.

      Нека му Господ дарује рајско насеље и Бог душу да му прости.

Беседа Његовог преосвештенства

Епископа рашко-призренског Артемија
поводом упокојења

Његове светости Патријарха српског Павла

      http://www.eparhija-prizren.com/default.asp?s=vesti&idvestep=3892

Последњи пут ажурирано ( уторак, 01 децембар 2009 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 19 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.