header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Како објаснити брату зашто деца оболевају и где је Бог? Штампај Е-пошта
субота, 11 март 2023

 Питање читаоца: Здраво! Ја сам верник, уцрковљен. Мој брат делимично верује, врло ретко иде у цркву. Он има много питања. Не знам како да на њих тачно и потпуно одговорим. Ево једног од њих: шта су крива деца која се рађају болесна или након рођења тешко оболе?

Зашто им је тако? Рекао сам да је разлог можда у родитељима који су озбиљно сгрешили, а Бог их кажњава преко њихове деце. Можда Бог узима човека у таквом узрасту, предвиђајући његов живот, да ће човек пропасти, неће се спасти. А деца су као анђели и иду у рај. Нисам сигуран да ли су моји одговори потпуно тачни. Нису убедили мог брата. Реците ми како да му одговорим. Хвала вам.

Вјачеслав

Протојереј Андреј Ефанов одговара:

Бог вас благословио! Драги Вјачеславе, хвала Богу што идете у цркву, идете на исповест, причешћујете се, молите се, ово је веома важно. Добро је да ни Ваш брат није туђ Цркви, да он мисли и размишља о томе како функционише овај свет, како га је Бог замислио, на којим принципима је уређен живот и тако даље. Ова интересовање је веома добро, тако и можете одговорити свом брату.

Што се тиче онога што брат пита, има много питања на која човек не може дати тачан и недвосмислен одговор, а једно од њих је и питање болести и умирања деце. Дефинитивно можемо рећи да Бог не кажњава родитеље тако што им шаље болесно или неспособно дете! Било би страшно окрутно намерно подвргнути једну особу патњи зарад опомене другог, тако да је ова верзија неодржива. Што се осталог тиче, ово је, углавном, тајна Божијег Промисла. Зашто је особа болесна, не знамо. И ако у неким случајевима одрасла особа може знати зашто му је послата болест (за шта би, тачније би било рећи), онда је у случају деце одговор непознат. Може се говорити само о стратегијама понашања одраслих у породици у којој је дете оболело, али је нагађање о разлозима, авај, често бесмислено.

У праву сте да Бог узима сваког човека у најбољем тренутку за њега. А најједноставнија опција је ако Он предвиди да ће, проживевши живот даље, човек изгубити Спасење. Али не можемо ово 100% рећи за све случајеве: једноставно немамо информације. Тако ћемо добити одговоре на ова и многа друга питања која ће Бог дати, било после смрти, било на Страшном суду, када ће се открити тајне домостроја Божијег.

У целини гледано, то што људи оболевају и умиру резултат је отпадања човека од Бога, тог дугогодишњег чина и избора наших праотаца Адама и Еве, услед којег је смрт ушла у свет. Ту лежи основни узрок свих невоља и неслога који постоје у животу. И у овом избору вреди тражити одговор на питање како се понашати у одређеној ситуацији. На крају, избор је одређен једним: човек жели да буде са Богом или да буде без Бога, да ли је његово деловање у складу са заповестима или не, да ли је могуће, извршивши ову или ону радњу, остати близу Бога, или је то толико супротно Љубави да ће такав боравак бити немогућ.

Превод и приређивање: "Борба за веру"

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 11 март 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 89 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.