header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow У Емиратима отворен велики екуменистички комплекс
У Емиратима отворен велики екуменистички комплекс Штампај Е-пошта
субота, 11 март 2023

 Абу Даби, 9. март. На острву Садијат у Абу Дабију, главном граду Уједињених Арапских Емирата, отворен је екуменистички комплекс „Авраамова породична кућа“. Овај комплекс уједињује римокатоличку цркву, џамију и прву наменски изграђену синагогу у арапској држави Персијског залива, преноси «Православная жизнь».

Дизајниран од стране познатог британског архитекте Дејвидом Аџаје, пројекат укључује неколико архитектонских стилова који се традиционално користе у католичким, муслиманским и јеврејским верским зградама широм света.

Свака појединачна зграда комплекса је обликована као коцка: према архитекти, јединствени дизајн структура треба да пружи заједничку основу за промовисање „толеранције и међусобног разумевања“: „Конструкција црпи инспирацију из три аврамистичке религије и дизајнирана је да уједине њихове сличности“, каже архитекта.

На територији комплекса се налази и едукативни центар у коме планирају да проповедају идеје братства и солидарности.

Црква Фрање посвећена је римокатоличком свецу Фрањи Асишком из 13. века. Храм је оријентисан ка излазећем сунцу на истоку. Плафон је направљен од дрвета и треба да буде повезан са библијском и коранском причом о Нојевој барци.

Ал-Тајеба џамија, названа по исламском учењаку имаму ал-Азхару, окренута је према Меки. Прозори зграде су направљени од фине мреже и дизајнирани су да омогуће циркулацију ваздуха, регулишу светлост и обезбеде приватност.

Синагога Моше Бен Мајмон посвећена је јеврејском рабину, талмудисти, филозофу и лекару из 12. века познатом као Мајмонидес. Као и већина синагога у свету, зграда је окренута ка Јерусалиму.

Превод и приређивање: "Борба за веру"

Последњи пут ажурирано ( субота, 11 март 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.