header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Обраћање митрополита Антонија Паканича: Шта ће бити са Лавром? Штампај Е-пошта
понедељак, 13 март 2023

 НАШ НАРОД НЕЋЕ ИЗДАТИ ИСТИНСКУ ЦРКВУ

Дубоко смо шокирани још једним нападом на Украјинску православну цркву. Стиче се утисак да су они који чине такво безакоње верни следбеници лозе теомаха комунистичког периода. Методе су постале софистицираније, али циљ је очигледно исти: искоренити Цркву и избрисати сећање на Њу.

Скоро хиљаду година монашка молитва се слуша у зидинама Кијево-Печерског манастира. Овде је почетак монашког живота источнословенских земаља.

Лавра је одувек била узор хришћанског живота нашем народу и у њеним зидинама су тражили утеху и уточиште. Наши преци су сматрали за велику част да дају свој мали допринос стварању манастира, како молитва у манастиру не би престајала.

И да ли је заиста сада, када наш народ трпи толике невоље, потребно забити клин и унети раздор у украјинско друштво?

По Уставу, држава нема право да се меша у унутрашњи црквени живот. Радње на дискредитовању Украјинске православне цркве грубо крше принципе Конвенције за заштиту људских права и основних слобода. Овај документ – Конвенција – написан је крвљу милиона погинулих у Другом светском рату, који је покренут због непоштовања појединих људи према људској природи и људским правима. Овај међународни документ који дефинише гарантује особи да мисли и практикује било коју религију и штити верске организације од дискриминације.

Али, супротно овим темељним демократским постулатима, у Украјини је, у почетку, на свим нивоима клеветана Православна Црква, која је одгајала наш народ. А онда се вештачки ствара нова верска конфесија, која се проглашава украјинском, патриотскијом. А за ову организацију се креирају нови закони како би се легалним власницима одузела имовина, односно легализовала црквена рација на државном нивоу. Они који се не слажу са овом верзијом проглашавају се другоразредним. Као резултат тога, према намери аутора овог сценарија, Украјинска православна црква би требало да потпуно нестане.

Али планери су заборавили да Украјинска православна црква није само земаљска организација. Ово је Црква Христова! И по Божијим речима, неће надвладати не само они који су на власти, него ни врата пакла.

Богољубиви украјински народ на генетском нивоу осећа где је истина и благодат Божија. Богољубиви украјински народ воли своју Цркву и неће је издати. Јучерашња недељна Литургија у славу Преосвећених Отаца Печерских јасно је посведочила целом свету. Упркос хладноћи и снегу, хиљаде верника молило се на подручју Ближњих пећина за мир у нашој Отаџбини и молило за опроштај за своје преступнике.

Док Успенски сабор и Трпезни храм, одузети Горњој лаври, не могу да окупе довољан број присталица из целе Украјине за пристојан снимак. Наглашавам: за слику одговарајуће идеолошке боје, а не за молитву.

Поред тога, желим да замолим оне који су припремили и издали наредбу да престану да изнајмљују цркве и друге просторије Лавре за нашу Цркву. Господо, колико сте ви лично донирали за рестаурацију Лавре? Какво морално право имате да располажете националном светињом?

Црква ништа не тражи, већ само помаже на сваки могући начин. Гради, обнавља храмове, води социјални рад, издржава потребите, даје уточиште онима који су остали без својих домова, храни, лечи и теши. Међутим, данас видимо наставак политике бољшевика, упркос декомунизацији коју је спровела држава.

Обавезе које је држава преузела потписивањем Споразума о придруживању са Европском унијом не дозвољавају кршење основних права и слобода које гарантују слободу савести и вероисповести.

Запамтите да се Бог не може ружити. Задирете у једно од наслеђа Богородице – Кијево-Печерску лавру. Ако ово радите несвесно – уразумите се! Ви гоните оне који воле своју Отаџбину, који се моле за Украјину и њен народ.

Али ми имамо заштиту! Ово је Господ Бог. Како историја сведочи, судбина прогонитеља и њихових потомака је незавидна и трагична. Зато још једном молимо: уразумите се! Не узимајте у своју душу грех прогонитеља и не чините цело друштво саучесницима у овом безакоњу. Јер пред Богом ће морати да се одговара за све.

Бог мира, разума и љубави буди са свима нама!

Администратор Украјинске православне цркве

митрополит бориспољски и броварски Антоније

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Превод и приређивање: "Борба за веру"

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 13 март 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 43 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.