header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Дмитриј Ољшански, писац и публициста (Москва): Кад оду монаси, иде и "тапија" која је штитила Кијев
Дмитриј Ољшански, писац и публициста (Москва): Кад оду монаси, иде и "тапија" која је штитила Кијев Штампај Е-пошта
понедељак, 03 април 2023

 Протеривање монаха Украјинске православне цркве из Кијево-печерске лавре је лош, узнемирујући догађај, али не само због њихове судбине.

Имам у виду судбину Кијева и света у целини.

Наша власт се много и дуго повлачила, а и често одступала, мрмљајући нешто уместо одлучне акције. Али, било би велика грешка сматрати то „Горбачовљевштином“ јер је – кад је све стигло до крајњих граница – почела да дејствује са огромним закашњењем.

Најчешће врло радикално, управо због досадашње дуготрпељивости.

Не, не желим да кажем да ће се неко конкретно осветити за садашње насилно заузимање Лавре. Мислим да неће.

Али, на неким невидљивим теразијама, на којима се гомилају повређености и притужбе а саме теразије су негде у тајној реалности, ово што се догађа чини још извеснијим радикалне одлуке.

Јер, гледајући на свет „оданде“ – до сада су у Лаври били „наши монаси“ (није важно ко су они формално), а Кијево-печерска је била „наша Лавра“. А сама чињеница да је постојала као наша (не државе Русије, већ у смислу неких симболичних „нас“), фактички је обезбеђивало имунитет Кијеву.

Сетите се како је Маргарита Симоњан (главна уредница руске глобалне телевизије RT), упозоравајући Тбилиси на могуће последице напада на Осетине или Абхазе, рекла: „У Тбилисију нема Кијево-Печерске лавре“.

Ово је значило: пазите шта радите, ако ударите - очекујте невоље, руке су нам одвезане.

Симоњан је неко ко често преноси оно што укапира у размишљањима „на врху“.

Све у свему, митрополит Павле и његова братија ће - када напусте Лавру – са собом понети и грамату-талисман која је штитила Кијев.

То, да поновим, не значи да ће их сада неко некако осветити.

Извор: "Факти"

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 03 април 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 37 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.