header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Хрватски новинар Марко Јурич осуђен на 10 месеци затвора због изјаве о Порфирију
Хрватски новинар Марко Јурич осуђен на 10 месеци затвора због изјаве о Порфирију Штампај Е-пошта
недеља, 09 април 2023

 Novinar Marko Jurič osuđen je danas na Općinskome sudu u Zagrebu na uvjetnu zatvorsku kaznu od 10 mjeseci i rok kušnje od dvije godine. Tvrtka “Plava produkcija“, kao nakladnik emisije Markov trg, osuđena je na novčanu kaznu od 25.000 kuna.

Jurič je proglašen  krivim jer je u odjavi televizijske emisije Markov trg, 2016., upozorio Zagrepčane da pripaze dok šeću Cvjetnim trgom jer bi uz obližnje crkve mogao izletjeti četnicki vikar.

Bila je to njegova satirička reakcija na video snimku episkopa SPC-a, danas patrijarha SPC-a Porfirija, na kojoj pjeva pjesme u čast četničkoga koljača Momčila Đujića i slavi četničke zločine.

Sutkinja Mirjana Horvat u obrazloženju presude je rekla da je “Jurič je poticao mržnju prema pripadnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj i svećenstvu Srpske pravoslavne crkve”.

“Kao urednik i voditelj emisije ‘Markov trg’ na Z1 televiziji, u nakani da kod većeg broja ljudi potakne osjećaj mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti u Hrvatskoj i svećenstvu SPC-a u Hrvatskoj, a upravo zbog njihove pravoslavne vjeroispovijesti i pripadnosti srpskom narodu(…)

Dakle putem televizije javno poticao na mržnju prema skupni i pripadnicima skupine zbog njihove vjerske i nacionalne i etničke pripadnosti

Prvokrivljeni Marko Jurič osuđuje se na kaznu zatvora od 10 mjeseci, te se prvookrivljenom izriče uvjetna kazna od 10 mjeseci, a kazna neće izvršiti ako u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo”,  kazala je sutkinja Horvat čitajući presudu.

“Nije Vas sramota zbog ovakve presude, gospođo  sutkinjo?” kazao je Jurič.

“Gotovi smo, možete ići. Ne činite neko novo kazneno djelo…”,  prijeteći je rekla sutkinja Horvat.

“Sram vas bilo zbog ovakve presude! Stali ste na stranu četničkoh ubojica i ubojica hrvatskog naroda. Sudit će vam hrvatski narod. I dragi Bog će Vam suditi. Vidjet ćete”, rekao je Marko Jurič sutkinji Mirjani Horvat u sudnici.

“Osim toga, poistovjetili ste sve Srbe s četnicima i ohrabrujete ih da čine zločine kakve su do sada činili. Sram Vas bilo”, rekao je Jurič sutkinji Horvat pri izlasku iz sudnice.

Marka Juriča prijavio je Milorad Pupovac i SNV, a nakon prijave DORHje optužio za govor mržnje.

Iako je Porfirije u Chicagu pjevao četničke pjesme, uključujući i onu posvećenu zloglasnom Momčilu Đujiću, a hrvatska obavještajna agencija SOA-a u svojim službenim izvješćima u više navrata upozoravala na zabrinjavajući porast četništva u Hrvatskoj, uključujući i djelovanje unutar struktura SPC-a, sutkinja to nije uvažila kao dokaze i presudila je novinaru za “širenje govora mržnje” i “poticanje na nasilje” prema pripadnicima Srpske pravoslavne crkve i srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

I sve Srbe u Hrvatskoj poistovjetila je s četnicima. I onih 8642 pripadnika srpske zajendice u Hrvatskoj čija se imena nalaze u Reigistru branitelja i koji su sudjelovali u obrani Hrvatske.

U optužnici se navodi da je Jurič u svojoj emisiji 12. siječnja 2016. Zagrepčanima i svima koji šeću Cvjetnim trgom poručio da budu oprezni jer je “u blizini crkva u kojoj stoluje četnički vikar”.

“Dakle, dragi moji Zagrepčani, kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, pripazite da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i malo u svojoj najboljoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu.”

Predložio je da bi taj trg trebalo obilježiti tablama: “Pazi, oštar četnik u blizini.”

Jurič je presudu doživio kao verbalni delikt i uvođenje cenzure, s obzirom na to da u slučaju pravomoćnosti, neće moći dvije godine javno iznositi tvrdnje o SPC-u kao inicijatoru velikosrpske ideologije, samom Porfiriju i drugim zagovornicma četničkih zločinaca.

Presuda Marku Juriču je nepravomoćna i obje strane imaju pravo žalbe.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li, i kako, na ovu presudu reagirati Hrvatsko novinarsko društvo.

 

Извор: https://www.maxportal.hr/

Последњи пут ажурирано ( недеља, 09 април 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 47 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.