header image
Комедија: Архирасколник са Фанара поништава Порфиријев Томос Македонцима Штампај Е-пошта
понедељак, 10 април 2023

 Васељенски Патријарх Вартоломеј:

У фази смо припреме за давање аутокефалности Охридској Архиепископији

У веома емотивној атмосфери прослављена је Цветна недеља у месту порекла Васељенског Патријарха Вартоломеја, у селу Агиои Теодори на Имбросу.


Васељенски Патријарх началствовао је Светом Литургијом у цркви Светог Георгија, уз саслужење митрополита Имбрског и Тенедошког Кирила, Мошониског Кирила и Мирликијског Хризостома. Божанску реч је објавио патријарашки ђакон Јеронимос Сотирелис. Литургији су присуствовали епископ стобијски Јаков, помоћник митрополита струмичког Наума, Охридске архиепископије, са свештенством и мирјанима из Републике Северне Македоније, архонти Цркве Светог Теодора, становници острва Имброс и других села острва, као и  и пријатељи из иностранства.

Након разрешења, Васељенски патријарх је уручио чин архимандрита Васељенског престола јеромонасима Кирилу Деловском и Анатолију Лазеском, браћи Светог манастира Бигорског из Архиепископије охридске. Такође је рукоположио Александра Димоског, Бобана (Елефтерија) Митевског и Симеона Кантурског за протопрезвитера васељенског престола, а исти чин доделио је и Николају Христоском, Димчету Ђорђијеском и Кирилу Јованском, свештенству Свете ерхиепископије Охридске.

Васељенски патријарх се у свом говору осврнуо на Христов улазак у Јерусалим и на очекивања људи који су га дочекали еуфемизмима, „јер верују да је Он свемоћан, да могу да удовоље Његовом најдубљем захтеву да загосподари земљом како би уживали почасти и славу овога света“.

Потом се Васељенски патријарх осврнуо на присуство Епископа стобијског и зачасног свештенства Свете архиепископије охридске. „Данас имамо у нашем селу, у нашем месту, у Имбросу, угледне посетиоце браћу из иностранства, из Охридске Архиепископије, из Републике Северне Македоније. Дошли су да се у лику Васељенског патријарха поклоне Великој Цркви Христовој, која је као права мајка пригрлила ове људе, и ову Цркву, која је око 70 година била одсечена од тела осталог православља, без општења са осталим (помесним) Православним Црквама.

И Васељенска Патријаршија је поново дошла, као што је то чинила у многим сличним приликама кроз историју, да обнови општење са овом браћом, хришћанима Северне Македоније, да их уведе у заједницу са остатком православног света. То се догодило прошлог маја, 9. маја 2022. године, а након што је Васељенска Патријаршија позвала друге канонске признате Цркве  да их приме у заједницу са њима.

Под одређеним условима сада смо у фази припреме приписивања статуса аутокефалности овој Цркви. На добром смо путу, преговори се настављају. Главно је било да смо могли заједно да служимо и причестимо се из исте свете чаше. Сада је остало секундарно. Понављам да је главно било то што смо стајали око истог олтара Патријаршијске цркве и тиме демонстрирали јединство вере. Архимандрити и протопрезвитери, које је данас удостојила Света Христова Мајка у Светој Цркви, вратиће се у своју земљу као крстоносци, духовни јунаци и вољена чеда Велике Цркве Христове, и тамо понети поруку наклоности и љубави, којим Васељенска Патријаршија окружује ову нашу тамошњу браћу, упркос разним несташлуцима које се, нажалост, чују од других сестринских Цркава које не поштују канонски поредак, не поштују православно предање, и покушавају да уведу нове демоне у православну еклисиологију и православље. канонско право. Али живи Господ Бог“.

У свом кратком поздраву, Епископ Јаков је изразио радост због посете Имбросу, преневши поштовање Архиепископа Стефана и свих Архијереја Охридске Архиепископије, који, како је рекао Вартоломеју, одржавају нераскидиву везу са Светом Гором, „која је под вашом заштитом и јурисдикцијом“. На крају је захвалио Васељенском патријарху на високо почасној додели Офикија свештенству Охридског Архијерејског намесништва. Потом је Васељенски патријарх понудио целој конгрегацији ловоров лист.

Извор: https://orthodoxtimes.com/

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 10 април 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 22 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.