header image
"Дојче веле": Тужбе због могућих оштећења вакцинама против Ковида Штампај Е-пошта
среда, 12 април 2023

 У Немачкој је поднесено 185 грађанских тужби против произвођача вакцина против короне, попут Бајонтека. Подносиоци тужби тврде да су оштећени вакцинацијом. Ускоро почиње први судски процес.

Према подацима адвоката, широм Немачке је поднесено најмање 185 грађанских тужби због наводне штете узроковане вакцинацијом против корона-вируса.

Две адвокатске канцеларије у Диселдорфу и Визбадену, према њиховим зјавама, заступају 135, односно 50 тих предмета. Тужбе су поднесене против четири главна произвођача вакцина против корона-вируса: Бајонтека (БиоНТецх), Модерне, Астра Зенеке (АстраЗенеца) и Џонсон&Џонсон (Johnson & Johnson).

Кључна је веза између вакцинације и оштећења

Свака случај мора да обрађује појединачно или ће уследити нагодба.

У свим тим тужбама је кључно питање узрочно-последичне везе: постоји ли веза између вакцинације и штете? Према мишљењу правника и медицинара, о овом питању ће на крају одлучити вештаци.

Диселдорфски адвокат Тобијас Улбрих очекује „битку судских вештака" - ако судови одмах на почетку не донесу „пресуду која ће застрашити" подносиоце тужби, рекао је он новинској агенцији дпа.

Ускоро прво суђење

Прво суђење би вероватно требало да почне 28. априла у Окружном суду у Франкфурту. На оптуженичкој клупи ће се наћи произвођач вакцина Бајонтек из Мајнца.

Тужитељика је жена која тврди да је претрпела оштећење срца као последицу вакцинације против Ковида 19. Жена, која се, према речима њеног адвоката, и сама бави медицинском професијом, жели да остане анонимна.

Бајонтек: Пажљиво проверити сваки случај

Из Бајонтека наглашавају да „до сада ни у једном од случајева које су испитали није доказана узрочна веза између описаних здравствених оштећења и вакцинације њиховом вакцином Коминарти".

„Своју одговорност као произвођача вакцина схватамо веома озбиљно", рекла је портпаролка ове фирме. Пажљиво се испитује сваки случај у којем су поднесене тужбе против те компаније, предуслов је, међутим, да адвокати доставе довољно докумената.

„Када процењујемо случај, да бисмо оценили постоји ли узрочно-последична веза или не, можемо да се ослонимо искључиво на медицинске чињенице. Нажалост, управо тога веома често нема."

Одговорност сноси онај ко је направио грешку

За вакцине против корона-вируса принципијелно важе иста правила о одговорности као и за друге лекове, према немачком Закону о лековима или Закону о одговорности за производе.

Произвођач се може сматрати одговорним ако постоји грешка у самом производу. Али, ако је на пример дошло до грешке у давању лека, онда је одговорна особа која је вршила вакцинацију.

Много упита - мало тужби

Адвокатска канцеларија из Диселдорфа, како је наведено, имала је око 3.000 упита, који су резултирали са 810 мандата, а од тога је њих 135 резултирало тужбама.

Из адвокатске канцеларије из Визбадена кажу да су имали 850 мандата и 50 тужби. И ова адвокатска канцеларија је одбацила стотине случајева, оценивши да немају шансе на суду.

Према мишљењу стручњака из ове области, ове две адвокатске канцеларије заступају већину оних који су спремни да поднесу тужбу.

Извор: "Дојче веле"

Последњи пут ажурирано ( среда, 12 април 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Кад се бориш за веру своју, љуби веру своју свим срцем својим, јер ти је она дарована од Онога који тебе љуби. Вера је дар љубави, та твоја вера, Права Вера Православна, Србине брате!"

 


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.