header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Московска Патријаршија објавила књигу о папи
Московска Патријаршија објавила књигу о папи Штампај Е-пошта
четвртак, 03 децембар 2009

03/12/2009 18.11.42

Ruski patrijarhat objavio knjigu o Benediktu XVI.

          
            Moskovski patrijarhat je objavio knjigu, odnosno zbirku govora Benedikta XVI. o Europi. „Europa, duhovna domovina“, naslov je knjige, izdane na ruskom i talijanskome jeziku, a uvod je napisao pravoslavni nadbiskup Volokolamska i predsjednik Odjela za vanjske odnose Moskovskoga patrijarhata.

Osvrnuvši se na ekumensko značenje objavljene knjige u razgovoru za našu radio postaju prof. Pierluca Azzaro, dopredsjednik udruge „Sofia“, koji je zajedno s Moskovskim patrijarhatom priredio objavljivanje knjige, rekao je kako knjiga sigurno ima povijesno značenje. Ona je očiti znak vremena, uostalom veoma lijep u doba kada prevladava mržnja, pesimizam i malaksalost. Kršćanima se uvijek predbacivalo da radi podijeljenosti nisu vjerodostojni. U biti se uvijek predbacivalo: kažete da ste mirotvorci, da nas ljubite, da ste velikodušni, a od jutra do večeri se stalno svađate. Vjerujem da od ovoga trenutka, od objavljivanja knjige o Papi Moskovskoga patrijarhata, više se neće moći optuživati katolike i pravoslavne – istaknuo je profesor Azzaro.

Na upit može li se govoriti o istovjetnosti gledanja na europsku budućnost između Moskve i Rima, rekao je kako je uvod u knjigu nadbiskupa Hilariona velika novina koja nadvisuje podvojenost Europe. Nadbiskup Hilarion u svome tekstu u više navrata ističe pripadnost Rusije Europi, istovjetnost gledišta na europsku situaciju, a s gledišta društvenoga razvoja apsolutno je identično gledanje na svjetsku – primijetio je profesor.

Na upit o utjecaju novoobjavljene knjige na ekumenizam, rekao je kako će nadbiskup Hilarion u travnju doći u Rim predstaviti knjigu patrijarha Kirilla, koju objavljuje udruga „Sofia“ s Vatikanskom izdavačkom knjižarom. I to će biti sasvim nova činjenica u povijesti odnosa između Crkvi: Papina nakladnička kuća izdaje patrijarhovu knjigu. Knjiga je naslovljena „Sloboda i odgovornost u traženju sklada – Ljudsko dostojanstvo, sloboda osobe“. Kako će se stvari razvijati?. Mi ne postavljamo granice, ali je sigurno da ujedinjeni svjedočimo iste stvari u suvremenom svijetu – zaključio je prof. Azzaro.

http://www.radiovaticana.org/cro/Articolo.asp?c=339391

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 22 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.