header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Јерусалимска патријаршија незадовољна полицијским мерама на Велику суботу
Јерусалимска патријаршија незадовољна полицијским мерама на Велику суботу Штампај Е-пошта
субота, 15 април 2023

 Јерусалимска патријаршија је напоменула да ни ове године није успела да пронађе заједнички језик са израелским властима.

Хришћанске цркве у Јерусалиму незадовољне су полицијским ограничењима на дан силаска Благодатног огња у Јерусалиму.

Саопштење је објављено на званичном сајту Јерусалимске патријаршије.

 У саопштењу, које су потписали Јерусалимска православна црква, Јерусалимска патријаршија Јерменске апостолске цркве и Кустодиј Свете земље, наводи се да су баријере које су израелске власти поставиле широм Старог града онемогућавале ходочасницима приступ церемонији.

„Сваке године цркве координирају са властима како би осигурале да церемонија протекне несметано. Конкретно, прошле године су баријере које су израелске власти поставиле широм Старог града онемогућиле нашим локалним хришћанским ходочасничким заједницама да присуствују церемонији Благодатног огња у Цркви Гроба Господњег“, наводи се у саопштењу.

Свештенство напомиње да ни ове године нису успели да нађу заједнички језик са израелским властима, које су инсистирале на неразумним и невиђеним ограничењима уласка у Цркву Гроба Господњег.

Према црквеним јерарсима, који наглашавају своје противљење плану израелске полиције, ове мере ће ограничити приступ храму, лишавајући ходочаснике, посебно из локалних заједница, могућности да присуствују церемонији.

Израелска полиција каже да су појачане мере безбедности усмерене на то да људи свих вероисповести могу да иду на ходочашће. Ускршњи празници за хришћане су се ове године поклопили са седмодневним празником Песаха за Јевреје и муслиманским светим месецом Рамазаном, што је привукло многе ходочаснике различитих вера у Јерусалим.

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 17 април 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 8 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.