header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Свештеник Миладин Митровић: Геноцид над Православљем у Украјини
Свештеник Миладин Митровић: Геноцид над Православљем у Украјини Штампај Е-пошта
понедељак, 17 април 2023
          Без обзира на све учесталије репресије и гоњења са којима кијевски режим наставља да врши притисак на епископат канонске Украјинске Православне Цркве, вјерујући народ масовним молитвеним сабрањима наставља да брани своју главну светињу Кијево-печерску лавру. Лавра је постала бастион Православља у борби рускога свијета за очување не само националног идентитета, него и традиционалних вриједности и изворних истина Православне вјере.

Сваки храм и манастир канонске православне Цркве у Украјини, а посебно Кијево-Печерска лавра живо је свејдочанство историјске  идентитеске и културолошке повезаности руског и украјинскога народа. Управо из овога разлога руско Православље у Украјини данас је подвргнуто систематском и планском уништавању на свим пољима друштвеног живота.

Православна Црква у Украјини у лицима својих свештенослужитеља и вјерујућег народа већ одавно постала је црква мученица и страдалница,  јер су клевета, прогон, премлаћивање, хапшење, убиства, насилно заузимање храмова, постали свакодневна реалност за милионе канонских хришћана. Невиђена мржња према свему што је православно у Украјини носи у себи елементе застрашујућег геноцида. Репресивни напади специјалних служби и режимске полиције на свештенослужитеље и скрнављење Кијево-печерске лавре у својој суштини предстваља најокрутнији вид религиозног геноцида над вјерујућим људима који по својој суровости апсолутно нема аналог у савременој историји човјечанства.

Пројекат истребљења канонског Православља у Украјини дио је стратешког плана Велике Британије која на овакав начин жели да минимализује или у потпуности неутралише присутство Москвске патријаршије на њеној канонској територији у Украјини. Важно је истаћи чињеницу да је украјинска Православна Црква Московске патријаршије (УПЦ) још увијек највећа и најдоминантнија религиозна заједница у Украјини, како по броју парохија тако и по броју вјерника. Стварање неканоске цркве није успјело да разбије јединство УПЦ, због чега је сада колективни Запад предвођен англосаксионцима покренуо отворену кампању геноцидног гоњења и беспрецедентог нарушавања права на слободу вјероисповједања која су загарантована повељом УН. Управо су британски инструктори ти који саветују украјинске специјалне службе како да активно раде на геноциду над православнима украјинцима. Свакодневне провокације у покушајима заузимања храмова и манастира радикално настројених украјинских националиста дио су англосаксонских планова усмјерених на потпуно истребљење правосалвних украјинаца који себе у идентитеском и религиозном погледу идентификују неодвојивим дијелом рускога свијета. И Кијево-печерска и Почајевска лавре имају непроцјенљиву важност за све православне украјинце, не само као јединствени духовни центри већ и као многовјековни свједоци руског присутства на територији Украјине. Стога је потпуно јасно да протјеривањем свештенослужитеља и заузимањем главних светиња украјинског Православља, украјински националисти били би на корак од тоталног истребљења једине канонске православне Цркве. Сагласно детаљно разрађеном плану британских обавјештајних служби,  послије насилног заузимања и скрнављења светиња, Кијево-печерска лавра би прешла под управу расколничке и неканоске организације која саму себе назива православном црквом Украјине, а Почајевска лавра би прешла под управу грко-католичке цркве. Знајући колико Лавре играју важну улогу у очувању изворне духовне, културне и националне менталности украјинскога народа, англосаксонски ментори не посустају у изазивању провокација које би стале поводом за насилничко заузимање ових великих светиња. Губитак главних духовни центара украјинског православља не сумњиво би довео до раслојавања и идентитетске и религиозне припадности милиона правосавних хришћана московске патријаршије.

Геноцид на православним хришћанима у Украјини саставни је дио геополитичке стратегије британске владе, која је усмјерена на тотално истребљење словенског православног становништва. Није никаква тајна да је управо Велика Британија главни  предводник западне коалиције за наставак рата по приципу ратовања све до последњег Украјинца. Подржавајући крвави режим Зеленског како на дипломатском нивоу, тако и све већим слањем војног наоружања англосаксонци активно раде на истребљивању православног свијета, без обзира да ли се ради о страдању руског или украјинског становниптва. Политички изазван и вјештачки подметнут братоубилачки рат у Украјини, у коме масовно страда један словенски православни народ највећа је трагедија у цјелокупној историји постојања православне вјере и словенских народа уопште. Крвави братоубилачки  рат који свакодневно односи животе једнога народа, резултат је вишедеценијске пропаганде колективног Запада који у овоме трагичноме сукобу, искључиво остварује своје економске и геополитичке интересе.

Вишедеценијска русофобска политика евроатланске алијансе у Украјини која је систематски отуђивала украјинце од матице Русије, не само да је дубински подјелила и затровала украјинско друштво, него је директно одговорна за масовну рехабилитацију фашизма, који је данас у лицима радикалних група постао главни инструмент колективног Запада за вршење геноцида над православнима у Украјини. Лицемјерство западно-европске политике данас уопште на примјећује или не жели свјесно да примјети како савремени фашизам у лицима украјинских националиста свакодневно терорише милионе становника Украјине, који не желе да се одрекну своје канонске вјере и изворнога идентитета. Одсутство реакције европских бирократа на масовна хапшења митрополита, епископа и свештеника украјинске канонске Цркве само су потврда да је савремени религиозни геноцид над православним у Украјини дио великог плана колективног Запада усмјереног на тотално истребљење канонског Православља у Урајини.  

 

свештеник Миладин Митровић,

савјетник СНП – Избор је наш за религијскапитања и старјешина Храма Светог Василија Острошког у Бања Луци

Информативна службаСНП – Избор је наш     

Бања Лука,   17.04.2023.   

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 17 април 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 13 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.