header image
Славиша Јанковић: Прекидам молитвено општење са епископом Димитријем Штампај Е-пошта
среда, 26 април 2023
  1.  Славиша Јанковић,Православи Хришћанин
  2. УЛ.Старине Новака 30,
  3. Требиње

 ЕПАРХИЈА ЗАХУМСКО-ХЕРЦЕГОВАЧКА И ПРИМОРСКА

Н/Р Владике Димитрија

ПРЕДМЕТ: Прекид молитвеног јединства са  епископом Захумско-Херцеговачким Димитријем због ширења јереси и свештенством Епархије Захумско-Херцеговачке, доставља се,-


 „Од нас изиђоше,али не бијаху од нас;

јер да бијаху од нас,остали би с нама;

али да се покажу да нису сви од нас“.(1 Јн.2,19)

„Ћутањем се издаје вјера“ каже Свети Григорије Богослов.

Наступило вријеме да се Црква брани од недостојних Владика, или што би рекао Свети Владика Николај; „на три вјере оком намигују а ни у једну искрено не вјерују“.

15. Правило Цариградског двократног Сабора јасно прописује одвајање од предстојатеља због одређене јереси, осуђене од стране Светих саборних Отаца, кад он проповједа јерес цијелом народу. Одвајање се односи и прописано је не само за свештенство већ и за вјерујући народ.

_______________________

Напомена „Борбе за веру“: На овом месту дајемо напомену, да се увидом у 15. правило Цариградског двократног сабора јасно види, да оно не регулише прекид молитвеног општења мирјана са клирицима, већ искључиво клирика са клирицима. Ево, кључног, извода из тог правила:

15. правило: Оно што је одређено у погледу свештеника, епископа и митрополита, то још више мора имати значаја у погледу патријарха. Према томе, свештеник, епископ или митрополит, који се усуди да прекине заједницу са својим патријархом, и не буде, као што је наређено и установљено, спомињао његово име на светој Литургији, него пре саборне одлуке и његовог коначног суда, начини раскол, у погледу таквог овај свети Сабор наређује:

______________________

С обзиром да се нико од свештенства епархије, иако канони јасно обавезују да су дужни то учинити, није оградио од поступака наводног епископа, који шири јерес, то се ограђивање молитвеног јединства односи и на њих.

Поставља се  питање шта је јерес код  владике Димитрија, шта предстваља лажно учење? Јерес коју заговара владика Димитрије представља његово молитвено учешће са католицима ( најновија тзв. „Екуменска молитва у катедрали Госпе Велике у Дубровнику“ од 21.јануара 2023. године) у којима су нашли учешће и свештеници Србске Православне Цркве, а у поменутом термину и дубровачки парох Владан Перишић.Т зв. Екуменске молитве се одржавају од 2012. године, а епископ Димитрије учешће у наведеним нечастивим работама узима од 2019.године, настављајући пут његовог претходника НЕДОСТОЈНОГ владике Григорија.

Друго питање које се поставља јесте који Свети саборни Оци су осудили јерес екуменизма? Не наводећи остале довољно је узети Светог Јустина Ћелијског који у свом дјелу „Православна Црква и Екуменизам“ јасно наводи да је Екуменизам СВЕЈЕРЕС и да су три највећа пада у историји човјечанства; Пад нечастивог, пад Адама и пад Папе, и да сам Папа није јеретик већ АРХИЈЕРЕТИК. Ако је Свети Јустин, поред Светог Владике Николаја осудио ову СВЕЈЕРЕС зашто га његови наследници не послушају или  мисле да оно што је он писао није у складу с Православним учењем. Ако неће њега да послушају зашто не послушају старца Вукашина, који је мученички исповиједио Христа заједно са преко 700 000 покланих јасеновачких жртава, Светог Василија, који се није никада одрекао Православне вјере ма колико то коштало нити је, што би рекао наш народ продао вјеру за вечеру. Као и остали Светитељи, Свети Василије није никада служио са католицима и његов став по овом питању је јасан. Ако неће да се угледају и на Светог Василија зашто се не угледају на Светог Саву, који је за њих користио израз ЛАТИНСКА ЈЕРЕС. Ако неће ни Светог Саву нека послушају каноне који су дати преко Светих саборних Отаца од стране Светог Духа и они нису нити земаљски нити ограничени за један период већ су ванвременски, универзални и нико их не може нити измјенити нити укинути. Ако неће да послушају каноне нек послушају и науче од Христа. Зар нас његова три искушења не уче да не треба да се поклонимо земаљском царству. Ако неће да послушају Христа онда ће послушати нечастивог и препустити се своме мудрољубљу.

Страшна је ствар да се од стране епископа пред јеретицима не исповједа Православна вјера нити има позива католика на покајање, већ се на лажном дијалогу заснива заједништво са јеретицима. Данас са католицима, а сутра са свим осталим конфесијама, а на крају и са самим нечаствим. Страхота над страхотама. Проповједа се лажна љубав јер болесном говоре да је здрав, а здравог одбацују као болесног.

Овдје се поставља једно реторичко питање, да ли су сви Свети саборни оци имали довољно љубави и, усудио бих се рећи довољно знања, због чега вијековима уназад са јеретицима нису  имали заједничке службе. Другим ријечима, учешћем у екуменским молитвама „наше“ преучене духовне вође, као и већ поменути епископ Димитрије  директно оптужују све Православне светитеље да нису имали ни довољно знања, нити су имали довољно љубави према овим јеретицима, јер да јесу онда би се и они сами постарали да раде као и они, развијали би дијалог љубави из чега произилази да због тих недостатака нису ни имали заједничке службе. Сачувај ме Боже такве помисли и такве осуде, а Светитељи нек ми опросте јер не мислим тако.

Постоји и друго правило. То је треће правило Трећег Васељенског Сабора које прописује, да се заповједа, да чланови свештенства и они у јединству са православним сабором, то јест, сви православни вјерници, сва послушна дјеца Христова, никако ни на који начин не буду потчињена оним епископима који су одступили или одступају од Православља. Другим ријечима, ако нама управља јеретик дужни смо да му откажемо послушност и дужни смо да прекинемо сваку потчињену везу с њим. То је обавеза сваког вјерника.

Ради појашњења осталим који читају ово писмо, примјеном 15 правила Васељенског Сабора, Црква се чува од раскола и јереси, због чега су га Свети саборни Оци и прописали. Ово наводим јер ће након писма кренути лавина оптужби да сам расколник и да рушим јединство, саборност и мир Цркве, као што су то раније радили, лицимјерно се позивајући на Светог Василија, слава му, бацајући клетве и издајући штуро саопштење потписујући се као канцеларија ЗХП, а управо написано 15. Правило забрањује да се они који прекидају молитвено јединство са Јеретицима називају расколницима јер је оно и написано да се сачува чистота вјеровања и да овакви јеретици не би могли да унесу смртоносну штету својим лажним учењем.Написано правило управо врши очување Цркве а не изазива расколе, већ они који су се препознали у њему и који су показани врше раскол и одричу се Христа. Христов страшни суд ће бити одговор како њима, тако и мени.Слава му. Шта је  јединство вјере може се прочитати код Светог Јустина Ћелијског који наводи да је Црква не само једна него и једина, а јединство са свима Светима и њиховим учењем датим преко Светог Духа је управо то јединство. Црква је једна и не може бити раздељена, ма шта ви мислили.

Раздељења Цркве никада није било, нити га може бити , а бивала су и биваће отпадања од Цркве, као што добровољно бесплодне лозе отпадају  сасушене од вечноживог Богочовечанског Чокота-Господа Христа. Од једне једине нераздељиве Цркве Христове у разна времена одвајали су се и отпадали јеретици и расколници, и тиме престајали бити чланови Цркве и сутелесници Богочовечанског тела њеног.Тако су најпре отпадали гностици, па аријанци, па духоборци, па монофизити, па иконоборци, па римокатолици, па протестанти, па унијати, па ... редом и сви остали припадници јеретичко-расколничког легиона“ наводи Свети Јустин Ћелијски.

Овим те он и све оне који прате твоје поступке назива припадницима јеретичко расколничког легиона.Да, добро си прочитао.Ушао си у сам легион јеретичко расколнички и то не на један тренутак већ на многаја љета ако се не покајеш.

Да ли сте ви у јединству и у саборности  са Православним ако не учите како уче Свети Православни Оци? Наравно да нисте, јер сте искривили вјеру, одбацили догмате, прилагодили је дневнополитичким потребама.

Поставља се питање ко вам је благословио да се молите са  католицима, који канон, на који догмат се позивате? Вјероватно ће одговор бити да је то учињено јер је скинута анатема, што је лаж, јер је учињена мимо саборности свих Православних Цркава и вјерујућег народа. А можда вама народ и не треба како сте већ једном и лично показали гонећи народ са службе из манастира Тврдош, за вријеме тзв.Короне у коју истински вјерујеш. Страхота над страхотама. Од тог тренутка сам живио у нади да ћеш се покајати јер је страх људска одлика и не замјерам на њему. Међутим, покајања нема већ се наставља са богохулством.Зашто богохулством? Никада се није десило, или ја не знам да је неко од свештених лица пријављивао вјерни народ ако иде на литургију. Такво потказивање имали смо само у доба комунизма, а данас и од стране вукова у јагњећим кожама. А у твоје вријеме се управо то и десило и лично смо те обавијестили ко је од твојих свештеника полицији у Равном пријавио народ зато што вјерујући народ није подлегао Богохулним наредбама да не иде на службе и да се Богу моли већ се пркосећи нечастивим наредбама одазвао на Божије службе.Зашто ниси казнио те свештенике? Вјероватно зато што си и сам лично учествовао у забрањивању присуства вјерника на богослужбеним радњама-литургији.  

Такође треба да знаш да својим учешћем у заједничким молитвеним осминама, нечастивим службама ломиш и одричеш се  од православног догмата  СИМБОЛ ВЈЕРЕ. Црква је једна ,нема двије.Нема два  Христа, нема два тијела, Христос је један, тако да нема двије Цркве и не може бити ријечи о два плућна крила јер је то лаж, нити може бити ријечи о два вјеровања. Остала богохулства која прећутно подржаваш су саткана у католичком учењем о „првенству“, „непогрешивости“, Филиоквама, чистилишту, да остало не набрајам. Својим учешћем у богомрским службама даваш привид легитимитета и легалитета свим јересима и над свим побијеним јасеновачким жртвама, а њих је преко 700 000 хиљада.Немогуће је а да не знаш или се правиш да не знаш да је преко 1700 католичких свештеника учествовало у страшном злочину над њима.Тадашњи екуменисти и њихова злодјела.Да ли је ико од ових злочинаца изопштен из назови католичке цркве.Нико никада већ су их почели проглашавати блаженим. Каква вјера таква и дјела.Оно што су могли на силу су превели у нове католике, нове екуменисте, а остале су на звјерски начин поморили. Један од твојих екумениста, а који је био управник логора Јасеновац је био и католички свештеник Филип Мајсторовић, презван касније у Вјекослава Филиповића, названог Фра Сатана, духовно чедо Степинца, надбискупа нечастивог.Шта ћеш рећи кад станеш пред старца Вукашина, Јасеновачке, Пребиволачке и све новомученике, да ниси знао. Па ти га својим молитвеним осминама сваки пут наново убијаш. Не само њега већ и све невине православне жртве који се нису дали преварити већ су својим животом и својим голготским мучеништвом и страховитим страдање свједочили Христа. 

  Иако је наступио дух равнодушја овим путем јавно исповједам да је господ Исус Христос и сматрам да си недостојан трона владике Захумско-херцеговачког, трона Светог Василија, због упорног ширења наведене јереси.Како ти тако и свештеници који те окружују,јер својим ћутањем  издавају Православну вјеру.Православни стражари су одбацили своје духовно оружје.

Поступајући по ријечима светог апостола Павла  ко се с блудницом веже једно су и тијело и дух овим путем прекидам молитвено општење с тобом. Прекид траје све до твог покајања.

И на крају да знаш не осуђујем те ја већ твоја мантија коју носиш. Осуђују те Свети оци и сви страдалници СветоСавско-Василијевске Херцеговине, који нису подлегли искушењима и прешли у католике, прешли у отпаднике.Ни тијелом ни душом, а вријеме пред нама ће показати да ли ће ти Свети Василије дозволити да останеш на том светом мјесту и да наставиш да скрнавиш његов трон.Слава му и слава им пред распетим Творцем.

 

 

 На Савин дан 27.01.2023.ГОДИНЕ                                                                     Славиша Јанковић

Последњи пут ажурирано ( среда, 26 април 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 29 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.