header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow "Македонска православна црква" узурпира Охридску архиепископију
"Македонска православна црква" узурпира Охридску архиепископију Штампај Е-пошта
среда, 26 април 2023

 Процес интеграције Македонске православне цркве – Охридске архиепископије (МПЦ-ОА) и Православне охридске архиепископије (ПОА) почиње у уторак 25. априла, саопштио је портпарол МПЦ митрополит дебарско-кичевски Тимотеј по завршетку заседања Светог архијерејског синода.

На данашњој седници разговарано је о уједињењу са ПОА и донето неколико одлука које се не могу саопштавати јавности јер их треба усагласити са Српском православном црквом, додао је он.

"Одлуке су донете једногласно, без изузетака, а данас је почео процес интеграције ПОА у МПЦ-ОА", рекао је владика Тимотеј.

Он је кратко додао да се одлуке које су донете односе на поделу епархија, али је напоменуо да ће оне бити познате јавности након сврставања са Српском православном црквом. Тимотеј очекује да до пуне интеграције дође током Сабора СПЦ, који би, како је рекао, требало да почне 14. или 15. маја.

Поглавар ПОА био је епископ Јован Вранишковски, који се 2002. године одвојио од МПЦ и изјавио да се залаже за канонско јединство са Српском православном црквом. Синод МПЦ је Вранишковског сматрао "дисидентом", а његову цркву нелегитимном.

Вранишковски је тада осуђен на три године затвора. Оптужен је и осуђен за проневеру 250.000 евра. У фебруару 2015. пуштен је из затвора због примерног понашања, а у мају 2015. Врховни суд је укинуо првостепену и другостепену судску пресуду. О проблему регистрације ПОА као цркве у земљи, водио се спор пред судом за људска права у Стразбуру.

Одговарајући на питање новинара, владика Тимотеј је рекао да на седници Синода није било речи о административном називу МПЦ – Охридска Архиепископија.

"Нема шта да се прича, остаје, без обзира ко хоће како да нас зове“, рекао је Тимотеј и додао да у Синоду нема подељених мишљења.

Завршетак процеса интеграције значио би и формално гашење ПОА и њено потпуно прикључење и уједињење са МПЦ-ОА као једином македонском аутокефалном црквом.

Македонска православна црква-охридска архиепископија на територији земље и у дијаспори организована је у 12 епархија, од којих је осам у земљи и четири у дијаспори.

МПЦ се после више од пола века прошле године вратила канонском јединству са остатком православног света одлуком Синода Васељенске патријаршије, од које се такође очекује да додели томос.

Након одлуке Васељенске Патријаршије и Патријарх српски Порфирије уручио је томос о аутокефалности поглавару МПЦ-ОА г. Стефана, после заједничке службе у Београду. Тиме је окончан црквени раскол започет 1967. године, када је МПЦ једнострано прогласила аутокефалност од Српске православне цркве.

Извор: "Слободна Европа"

Последњи пут ажурирано ( среда, 26 април 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 13 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.