header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Ћилерџић у Ватикану код својих духовних родитеља
Ћилерџић у Ватикану код својих духовних родитеља Штампај Е-пошта
петак, 28 април 2023

 Епархија аустријско-швајцарска:

Епископ Андреј у Риму

"Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски Г. Андреј је у среду, 26. априла 2023. године, посетио Рим у пратњи надлежног пароха Проте Романа Фишера, на позив Папског савета за унапређење хришћанског јединства.

Председавајући Папског савета за унапређење хришћанског јединства, Његова Еминенција Кардинал Курт Кох примио је, у присуству велечасног жупника Јаромира (Задрапе), Владику Андреја у радним просторијама Савета. Познанство Владике Андреја и представника Папе потиче још од старијих дана, од историјске Друге европске екуменске скупштине 1997. године у Грацу и потоњих међуцрквених манифестација широм Европе. У срдачном сусрету, саговорници су разменили мишљења о добрим односима које остварује Српска Црква са Светом Столицом, о доприносу у богословским изазовима у савременом постмодерном свету и о бројним пројектима сарадње у културној и добротворној сфери, све у духу узајамног поштовања, вођени искреном жељом да сви једно буду (Јн. 17,21) као следбеници истог Господа и Спаситеља Исуса Христа. Исто тако, у просторијама Савета, Владика Андреј се поздравио и са секретарима, Његовом Екселенцијом бискупом Брајаном Фарелом (Brian Farrell LC) и Монсињорем Андреом Палмијеријем (Andrea Palmieri).

 


 

У наставку Владика Андреј се сусрео са представником духовне заједнице Центра Алети, монсињорем Миланом Жустом, дугогодишњим сарадником Папског савета, пореклом из Словеније. Владика Андреј је заблагодарио Монсињору Жусту на великој помоћи око проналаска богослужбеног места за српске вернике у Риму.

Затим се Епископ Андреј састао са амбасадором Републике Србије при Светој Столици, Његовом Екселенцијом г. Симом Аврамовићем. Епископ Андреј је угледном дипломати најпре заблагодарио на благонаклоности према организацији црквеног живота у Риму. У двочасовном сусрету, саговорници су разговарали о историјском и духовном наслеђу Срба у Италији и о древним дипломатским односима Србије и Свете Столице још од 1878-1914. године, о будућим пројектима и о општим питањима која се тичу живота српског народа на простору дијаспоре у Италији.

Истога дана, на позив Заједнице Сан Еђидио, Епископ Андреј је у пратњи Проте Романа посетио седиште ове невладине организације и остао у срдачном разговору са челницима Монсињорем дон Марком Гнавијем (Marco Gnavi) и главним секретаром Заједнице Сан Еђидија, г. Албертом Кватручијем (Alberto Quattrucci). Владика Андреј је такође посетио чувени храм Санта Марија Трастевере (Santa Maria Trastevere), духовно седиште Заједнице Сан Еђидио.

На крају посведневне посете Риму, Владика Андреј је одржао редовну седницу Црквене управе Мисионарске парохије Светог Саве у Риму, са најзаслужнијим челницима српске православне заједнице у италијанској престоници, у сали при Центру Алети (00184 Roma, Via Paolina 25), близу историјске Богородичне Базилике (Santa Maria Maggiore) у самом центру Рима. У духу добро припремљеног дневног реда, учесници седнице су срдачно разговарали о перспективи заједнице Срба у Риму, са великом жељом и духовном мотивацијом да се унапреди организација наших црквених празника у овом древном хришћанском граду. Владика Андреј је обећао да ће се у сарадњи са надлежним парохом оцем Романом лично залагати да својим присуством и служењем допринесе напретку црквеног живота Срба у Риму. Похвалио је велики труд око званичне регистрације парохије пред италијанским властима у Риму, о чему су извештавали поједини медији у домовини. Посебну захвалност Владика дугује тренутним члановима одбора, који су се међусобно у свему подржавали. Света литургија се већ дуже време служи на српском језику два пута месечно, што изразито радује све локалне православне Србе као и службенике Амбасаде Републике Србије у Риму и при Ватикану. Такође је Владика истакао подвиг Одбора поводом организовања Светосавске академије крајем јануара ове године. Исто тако је истакнута велика захвалност познатом атељеу за израду мозаика Ћентро Алети (Centro Aletti) који је већ на дуже време гостопримљиво угостио велику наду Епархије аустријско-швајцарске, уметника за израду мозаика г. Ненада Пљеваљчића. Одлучено је да се и убудуће пружа максимална подршка украјинском пароху Архимандриту Теодориту (Бједникову) из Епархије одеске (Украјина) који по благослову Блажењејшег Митрополита Онуфрија из Кијева борави у Риму.

У касним вечерњим сатима Владика и прота Роман су се летом вратили у Беч.

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 28 април 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 31 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.