header image
Курајев је прокоментарисао своје рашчињење Штампај Е-пошта
субота, 29 април 2023

 Одакле ветар дува:

Курајев најавио могућност да се жали Вартоломеју након што је рашчињен

МОСКВА, 28. априла - РИА Новости. Рашчињени протођакон Андреј Курајев рекао је за РИА Новости да не зна зашто је патријарх московски и све Русије Кирил одлучио да укине мораторијум на његово рашчињење управо 28. априла, али не искључује могућност да је то због годишњице патријаршијског указа о његовом стављању под забрану свештенослужења од 28.04.2020. "«

„Наравно, патријарх Кирил је господар свог мораторијума и у сваком тренутку је могао да га укине. Зашто је одлучио данас, не знам, али заиста пре тачно три године издао је свој први указ којим ме је предао на суд. Можда се због тога сетио и одлучио да се врати мени. Али таквог објашњења од патријарха није било, дакле, само нагађања“, рекао је Кураев.

"Тек од данас ова жалба постаје технички могућа, јер се жалба може уложити само на постојећу, донету законску одлуку. Пошто такве одлуке до данас није било, није се имало на шта жалити. Сада се појављује таква техничка могућност, можете поднети жалбу Васељенском патријарху. Верујем да ће то бити прихваћено и размотрено у моју корист. Али то што постоји ова могућност не значи да ћу је искористити. Поготово зато што није јасно шта да радим са том одлуком касније: Васељенска патријаршија још увек нема своје цркве у Русији“, додао је он.

Патријарх московски и целе Русије Кирил у петак је укинуо мораторијум на лишавање свештенства протођакона Андреја Курајева због наставка „деструктивне делатности“ и непокајања. Курајева је Епархијски суд Москве рашчинио 4. марта 2023. године због „систематске и дуготрајне клеветничке делатности“, као и увредљивих изјава у "Живом журнале"  на дан смрти протојереја Александра Агеикина, без обзира на осећања његове ожалошћене жене и деце. Протојереј Владислав Ципин, заменик председника Епархијског суда московског, који је разматрао случај Курајева 2021. године, у разговору за РИА Новости назвао је ову одлуку очекиваном.

Последњи пут ажурирано ( субота, 29 април 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 30 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.