header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Печат Стефана Немање купљен приватним договором
Печат Стефана Немање купљен приватним договором Штампај Е-пошта
понедељак, 08 мај 2023

 На захтев Историјског музеја Србије откупљен је артефакт из 12. века који је требало да буде продат на аукцији са почетном ценом од 1.000 евра

Печат великог жупана Стефана Немање, родоначелника династије Немањић, откупљен је за Историјски музеј Србије саопштено је из ове институције. Реч је о оловном печату из друге половине 12. века који је откупљен од аукцијске куће „Артемиде асте” из Сан Марина. На сајту ове аукцијске куће наводи се да је реч о печату из времена после 1166. године, израђеном од олова, тежине око 21 грам и пречника 35 милиметара. На аукцијском аверсу приказана је стојећа фигура Светог Стефана одевеног у одело ђакона који у рукама држи дарохранилац и кандило, а на грчком језику је исписано: Печат Стефана великог жупана Немање.

Директорка Историјског музеја Србије Душица Бојић је одсутна и телефон јој је јуче био искључен.

Са сајта „Све о археологији” сазнајемо да је печат приватним договором продат Историјском музеју Србије, на захтев ове институције. С обзиром на то да је реч о предмету од изузетне важности за националну културу, аукцијска кућа „Артемиде асте” направила је редак изузетак и повукла овај артефакт са аукције.

До открића овог изузетног артефакта дошли су уредници сајта „Српска средњовековна историја”, који су апеловали на државу да откупи овај предмет. Печат великог жупана Стефана Немање стављен је на аукцијску продају са почетном ценом од 1.000 евра, а аукција је требало да буде одржана 6. и 7. маја.

На овом сајту наведена је фејсбук објава Жељка Кнежевића, колекционара српског средњевековног новца, у којој пише да је од аукцијске куће „Артемиде асте” добио и-мејл са обавештењем да је печет Стефана Немање продат Историјском музеју Србије.

Према Кнежевићевим речима, за портал „Српска средњовековна историја”, он се пријавио за учешће на аукцији на којој је требало да буде продат печат.

Као лот под бројем 788 овај артефакт објављен је на аукцији почетком априла. У и-мејлу упућеном Кнежевићу који потписује Лоренцо Морети, између осталог пише:

„Донесен као обичан византијски печат, наши стручњаци су га правилно идентификовали, приписујући га Стефану Немањи, једном од оснивача Србије. Лот је изазвао велику пажњу не само међу нумизматичарима већ и међу свим српским историчарима. Историјски музеј Србије приметио је овај важан предмет и контактирао нашу аукцијску кућу тражећи могућност куповине.”

Иначе, у Народном музеју Србије у сталној поставци изложена су три средњовековна печата.

Према речима Јане Тошковић, кустоскиње Одељења за нумизматику Народног музеја Србије, два су изложена у сефу, заједно са средњовековним и другим новцем, а један у оквиру средњовековне поставке на првом спрату. Печати су из најранијег немањићког периода.

– Реч је о две оловне буле Стефана Немање, и једној његовог брата Страцимира. Први печат на ком се Стефан Немања помиње као жупан, музеј је откупио већ 1934. године. Други печат поклоњен је музеју 1978. године. Он се у извесној мери разликује од првог, јер натпис сада помиње „великог жупана”. Трећа була кнеза Страцимира постала је, као поклон истог дародавца, део музејске збирке пар година касније, 1983.

Све три буле на једној страни имају представу Светог Стефана Првомученика у оделу архиђакона који у десној руци држи кадионицу, а у левој дарохранилницу. На другој страни се налази текст исписан грчким језиком, а који нам говори о власнику печата. Кроз централни део је некада пролазила врпца којом су буле биле причвршћене за повељу.

Ови печати су јасан и важан показатељ активности владарске канцеларије српске државе у 12. веку, истиче Јана Тошковић.

О детаљима везаним за печат који је Историјски музеј Србије откупио од аукцијске куће, биће више речи након што печат буде донет у Србију, на конференцију за медије , саопштено је из ове институције.

Извор: "Политика"

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 08 мај 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 37 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.