header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Бебе зачете уз помоћ робота за убризгавање сперматозоида
Бебе зачете уз помоћ робота за убризгавање сперматозоида Штампај Е-пошта
среда, 10 мај 2023

 Две здраве бебе рођене су у Шпанији, зачете уз помоћ робота за убризгавање сперматозоида којим управља Плејстејшн 5 контролер

Прошог пролећа инжењери у Барселони дизајнирали су робота за убризгавање сперматозоида и послали га у „Центар за плодност нова нада“ у Њујорку. Користећи Сони плеј стејшн 5 контролер, управљали су роботском иглом. На камери се види људска јајна ћелија и игла која се сама помера, продире у ћелију и убацује један сперматозоид. Робот је коришћен за оплодњу преко десетак јајних ћелија. Данас су рођене две девојчице. Старт-ап који је развио робота, Overture Life, тврди да је овај уређај први корак ка аутоматизацији вантелесне оплодње, тј. људске оплодње у индустријском обиму. Страшна ноћна мора!

Према овим лудим научницима, главни циљ аутоматизације вантелесне оплодње јесте да се роди много више беба. Широм света око 500.000 беба се рађа вантелесном оплодњом сваке године, али већина људи којима је потребна помоћ око рађања деце или немају приступ или не могу да приуште овај лек за плодност. Циљ је да се број рођених беба сваке године повећа с пола милиона на 30 милиона. Иако још увек не постоји комплетна машина за плодност, аутоматизација делова процеса, попут убризгавања сперматозоида, замрзавања јајних ћелија или узгоја ембриона, могла би да омогући радикалније иновације, као што је манипулација генима или чак вештачке материце.

Просечна цена бебе рођене вантелесном оплодњом у Сједињеним Државама износи 83.000 долара, а треба рећи и да су банкротства честа. Циљ је смањење трошкова за 70%, што је могуће ако се повећа успех. MIT Technology Review идентификовао шест стартапова са сличним циљевима, где спадају и имена као што су AutoIVF, IVF 2.0, Conceivable Life Sciences и Fertilis. Неки имају корене у универзитетским лабораторијама специјализованим за минијатуризоване технологије лабораторије на чипу (lab-on-chip). Overture је до сада прикупио највише: око 37 милиона долара од инвеститора као што су Khosla Ventures и Сузан Војцицки, бивша извршна директорка Јутјуба. Налазимо се на прагу ужасног и узнемирујућег новог света у коме су мушкарци и жене све бескориснији.

Извор: ifamnews.com/sr/

Последњи пут ажурирано ( среда, 10 мај 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.