header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Почиње прелазак епархија прогоњене Украјинске Православне Цркве под крило Московске патријаршије Штампај Е-пошта
петак, 12 мај 2023

 Свештеници Бердјанско-приморске епархије канонске Украјинске православне цркве затражили су од Патријарха Руске православне цркве Кирила да их прими у РПЦ.

Свештенство бивших административних области Украјине које су прошле године ушле у сассстав Руске Федерације већ су тражило да се врате у крило Руске православне цркве, али је врх РПЦ био суздржан. Међутим, сада се ситуација темељно изменила.

Митрополит бердјански и приморски Јефрем напустио је своју паству и побегао на територију коју контролише кијевски режим. А епархија не може без епископа, па је свештенство гласањем одлучило да се обрати патријарху Кирилу са захтевом да прихвати епархију Бердјанску и Приморску у крило Московске Патријаршије.

Московски експерт за религиије Роман Лункин оценио је да режим Валдимира Зеленског намерно доприноси уништењу УПЦ и да зато није никакво изненађење што део православног свештенства покушава да пронађе заштиту у Русији.

„Апел свештенства Бердјанска са молбом да буде примљено у Руску цркву може радикално променити статус УПЦ на територији Руске Федерације. Раније су Ровенска и Кримска епархија изразиле жељу да буду под директном контролом патријарха Кирила, али формално и даље остају у УПЦ, као и православље Донбаса“, рекао је Лункин, који је руководилац Центра за проучавање. религије и друштва у Институту Европе Руске академије наука.

И додатно објаснио: „Сада се може створити преседан да епархија напусти УПЦ и пређе у РПЦ без икаквих међукорака. Ситуација у Бердјанску је посебна – владика Јефрем је побегао из града на територију Украјине због огромног притиска украјинскиох националиста. Власти у Кијеву све оне који су у новим областима РФ остали са својом пастом називају издајницима. Зато нема смисла да се свештенство у епархијама у новим регионима Руске Федерације претвара да остаје верно УПЦ, пошто сама Црква више није у стању да их заштити“.

Лункин посебно наглашава:

„Ако РПЦ укључи Бердјанску епархију у састав Московске патријаршије, то неће нарушити никаква црквена правила која су на снази између УПЦ и РПЦ. Још у мају 2022. године, Савет УПЦ је наредио епархијама да саме одлуче како да управљају црквеним животом у критичној ситуацији. Пријем бердјанске епархије може подстаћи прелазак у РПЦ епархија Крима, као и оних у новим регионима Руске Федерације“.

 

Извор: "Факти"

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 89 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.