header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow „Тројица“ Андреја Рубљова враћена Руској Цркви
„Тројица“ Андреја Рубљова враћена Руској Цркви Штампај Е-пошта
понедељак, 15 мај 2023

 МОСКВА, 15. маја - РИА Новости. Владимир Путин је наложио да се икона Тројице Андреја Рубљова врати Руској Православној Цркви.

 „Одговарајући на бројне захтеве православних верника, председник Руске Федерације В.В. Путин је одлучио да Руској православној цркви врати чудотворну икону Тројица“ коју је насликао Преподобни Андреј Рубљов“, наводи се у издању.

Икона ће годину дана бити изложена за општенародно поклоњење у Саборном храму Христа Спаситеља, након чега ће заузети историјско место у Светотројичкој Сергијевској лаври.

Шеф Патријаршијског савета за културу митрополит псковско-порховски Тихон (Шевкунов) није у разговору за РИА Новости прецизирао када ће Тројица бити изложена. Према његовим речима, потребно је створити потребне услове и припремити икону испуњавањем музејских услова.

"Тројица" је једна од сачуваних икона ауторства Андреја Рубљова. Могла је настати или око 1410. године за првобитно дрвену Тројичку цркву, или 1425-1428. Икона је прошле године била изложена на историјском месту – Тројице-Сергијевој лаври – за 600 година од обретења моштију Светог Сергија Радоњешког. Она је донетаа у манастир уз све неопходне мере предострожности и под надзором представника Државне Третјаковске галерије, где је и чувана.

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 15 мај 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 37 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.