header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Сабор СПЦ данас почео радни део заседања у Београду
Сабор СПЦ данас почео радни део заседања у Београду Штампај Е-пошта
понедељак, 15 мај 2023

 Сабор Српске православне цркве (СПЦ) што је њено најважније тело, почео је данас радни део заседања у крипти београдског храма Светог Саве где је јуче, у недељу, патријарх Порфирије с владикама из земље и иностранства служио литургију и „Призив Светог Духа“.

Пословником о раду Сабора је предвиђено да се прво усвоји дневни ред и поднесу епархијски извештаји, саопштила је Информативна служба СПЦ. Потом се разматрају друге теме, црквени и шире, а редовно је тема и Косово.

У „француско-немачком плану“ о Косову директно се помиње СПЦ тако што се наводи да ће „стране формализовати (њен) статус“. Митроплит црногорско-примовски Јоаникије је раније изјавио да је тај план неприхватљив.

Очекује се да Сабор саопшти какав је статус Православне охридске архиепископије (ПОА), установљене као аутономне у оквиру СПЦ. Као опција помиње се њена интеграција у Македонску православну цркву – Охридску архиепископију (МПЦ) којој је СПЦ на прошлом Сабору доделила „Томос о аутокефалности“.

Патријарх Порфирије рекао је, током јучерашњег молитвеног почетка Сабора, да су се архијереји окупили да дају „одговор на изазове и збивања али увек са истим циљем – да сведоче реч Христову“.

Током литургије је, у име Сабора, епископ браничевски Игнатије поручио да „љубав према другом човеку представља и љубав према Господу“.

Годишње редово заседање Сабора одржава се у мају, траје обично десетак дана, завршава се издавањем саопшења у којем се наводе најважније одлуке. Пракса је да се заседа иза затворених врата.

Извор: "Данас"

 

   

Последњи пут ажурирано ( уторак, 16 мај 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 31 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.