header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Митрополит Лука: Изгнање УПЦ из Лавре је бацање камења у лице Мајци Божијој
Митрополит Лука: Изгнање УПЦ из Лавре је бацање камења у лице Мајци Божијој Штампај Е-пошта
четвртак, 18 мај 2023
         Јерарх УПЦ је рекао да ће дрскост којом власти покушавају да Лавру претворе у музеј имати страшне последице по њихове потомке.

Митрополит запорошки и мелитопољски Лука подсетио је званичнике који покушавају да протерају УПЦ из Кијево-печерске лавре ко је заправо власник манастира.

„Лавра и Успенски храм основала је сама Царица Небеска и изграђени су не за потребе државе, већ за молитвено и монашки рад. Богородица је лично финансирала ову изградњу, показала архитектама тачне димензије будуће цркве. "Хоћу да саградим себи Цркву у Русији, у Кијеву, и ево, заповедам вам да урадите ово. Узмите злато", рекла је Богородица занатлијама. Такође им је дала мошти мученика, које су положене у темељ цркве, и уручила им своју чудотворну икону Успења, која је више пута спасла Кијев од најезде непријатеља“, написао је Владика на свом Телеграм каналу.

Архијереј је додао да је Царица небеска основала ово место за богослужење, а не за музеј, концертне програме, фестивале народног стваралаштва и другог фолклора.

„Претворити мошти светих у „експонате“, Лавру у „украјински пантеон“ (буквално, многобоштво), убити молитвени духовни живот древног манастира – то је једнако бацању камења у лице Мајке Божијих и оних светих чије мошти почивају у пећинама. Не треба бити пророк или видовњак да би се схватило какве ће последице имати таква дрскост за оне безумнике који то чине“, рекао је Његово Преосвештенство.

Такође, Митрополит Лука је нагласио да је Богородица увек близу оних људи који остају верни Цркви Христовој.

„Захвални смо Господу што нам је омогућио да живимо у времену када се на испиту ставља вера у Бога и поверење у Његов Промисао. На крају крајева, питање за нас уопште није начин на који га покривају политички пристрасни медији. Поента није оданост једној или другој јурисдикцији, већ да ли ћемо остати верни Христу и Јеванђељу, да ли ћемо служити ћесару или Богу, исповедати антихришћанске вредности и богоборачки морал или ћемо остати верни заповестима Божијим“, рекао је Владика.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 18 мај 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 88 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.