header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Представљен Печат великог жупана Стефана Немање који је откупљен за 12.000 евра (фото) Штампај Е-пошта
среда, 24 мај 2023

 Историјски музеј Србије данас је представио Печат великог жупана Стефана Немање који се недавно нашао на аукцијској продаји у иностранству. Брзом реакцијом ове институције предмет је откупљен и од сада је у поседу Историјског музеја.

Директорка ове установе Душица Бојић саопштила је да је Печат откупљен за 12.000 евра, И напоменула да је финансијска вредност овог атрефакта мала у односу на оно шта он представља за Србију.

Невелики оловни печат који потиче из друге половине 12. века откупљен је после договор који је Историјски музеј постигао са челницима аукцијске куће „Артемиде асте“ из Сан Марина и власником у чијем је поседу Печат био.

„Почетна цена била је 1.000 евра и за њега се надметало више од 70 аукционара. Када је цена достигла осам хиљада евра, интервенцијом Музеја заустваљено је даље лицитирање. Захваљујући договору између представника аукцијске куће, власника Грка и нашег музеја договор је постигнут и Печат је враћен тамо где припада“, изјавила је Душица Бојић.

Она је објаснила и да је у процес испитивања веродостојности овог вредног комада био укључен велики број стручњака, међу њима и експрети за византијске предмете.

Поставка новог експоната Историјског музеја, Печата великог жупана Стефана Немање планирана је за лето, када се буде направила посебна витрина у којој ће бити изложен.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Извор: "Спутњик"

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 24 мај 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 83 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.