header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Практични екуменизам Штампај Е-пошта
петак, 11 децембар 2009
SVJETSKI VJERSKI AUTORITETI POZVALI NA AKCIJU ZBOG KLIMATSKIH PROMJENA
 
         Objavljeno 10.12.2009 u 17:19
         
         Dopredsjednici Svjetske konferencije religija za mir pozvali su danas, sa sjednice u Kopenhagenu, šefove država i vlada na hitnu akciju da bi se zaustavio proces globalnih klimatskih promjena, uzrokovanih ljudskom nepažnjom i pohlepom. 
 
Riječ je o 49 uglednih vjerskih autoriteta iz cijeloga svijeta, među kojima su turski reisu-l-ulema Ali Bardakoglu, generalni sekretar Svjetske islamske misije sa sjedištem u Tripoliju Ahmed Šerif, moskovski patrijarh i cijele Rusije Kiril, kanterberijski nadbiskup Rovan Viljems (Rowan Willams), jevrejski rabin David Rosen, generalni sekretar šintoizma iz Japana Masami Yatabe, predsjednik taoizma iz Singapura Master Lee Zhwang, vrhovni palestinski kadija šejh Tajser Redžep et-Temini, šejh Hamza Jusuf Hanson iz SAD-a i drugi, saopćila je Mina.
       
U poruci svjetskim šefovima država i vlada navedeno je da klimatske promjene već imaju za posljedicu povećane prirodne katastrofe i patnju miliona ljudi, posebno najsiromašnijih na planeti Zemlji. 
 
Naglašeno je da će bez promjene sadašnjeg kursa stupanj klimatskih promjena biti povećan, da štetnost klimatskih promjena ne poznaje granice te da osnovna sredstva za život – zrak, hrana, voda i prirodni okoliš - sve više su ugroženi od ljudske ruke. 
       
Kao vjerski predstavnici poznato nam je da su mnogi znanstvenici u svijetu suglasni da postoji dokaz da su ljudske aktivnosti odgovorne za ugrožavanje uvjeta za održivi život na Zemlji. Ti znanstveni dokazi obavezuju nas da preduzmemo dramatičnu promjenu ponašanja. 
         
Ova promjena neće biti laka, ali je nužna i mora uključiti sve nas da bi se siromaštva i bijede oslobodili miloni ljudi. Kao globalna ljudska familija, naša je moralna obaveza da skupimo mudrosti i koletivne volje za odlučne korake da bismo poštedjeli našu planetu od daljnje katastrofe. Vrijeme za djelovanje je sada i odmah - poruka je iz Kopenhagena. 
         
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić kazao je, u desetominutnom govoru u švedskom Gustafskikanu, kako je dobro što su svi, i bogate i siromašne države, razvijene i nerazvijene nacije, postali svjesni opasnosti koja se zove klimatske promjene zbog ljudske nepažnje i pohlepe. 
       
 "Naravno, bit će još bolje ako se u Kopenhagenu sjedine mudri čovjek s Istoka i racionalni čovjek sa Zapada i shvate da nam je planeta Zemlja svima dom i da, stoga, svi treba da poštujemo kućni red, a to je da niko nikoga ne ugrožava i da svi podjednako imamo dovoljno zraka, vode, hrane te prava i slobode da živimo život dostojan čovjeka. 
         
Vrijeme je da svi ljudi i narodi u svijetu imaju iste mogućnosti za napredak i sreću. Vrijeme je da se svi zapitamo kakav je naš odnos prema čovjeku i njegovom životu na Zemlji. 
       
Vrijeme je da se vratimo Bogu, koji je izvor života, u kojeg se svi treba da pouzdamo kroz zavjet da ćemo se držati temeljnih moralnih principa od kojih su najvažniji pravo na život, pravo na vjeru, pravo na slobodu, pravo na imetak i pravo na čast", Cerićeve su riječi na sjednici u Kopenhagenu.
 
         
(Fena/MOJportal)

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.