header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Владика Николај о масонима Штампај Е-пошта
недеља, 13 децембар 2009

         С времена на време може се чути и прочитати о томе како је, наводно, епископ Николај Велимировић, потоњи Свети  Николај Српски,  био масон. За такву тврдњу не постоји ни један једини доказ, а, с друге стране, постоје многобројна дела владике Николаја и  једно    писмо који све  те тврдње убедљиво  демантују.  То је писмо које  је владика Николај, 25. фебруара 1956. године, упутио пријатељу Сави Обратковићу који је живео у месту Гера у Индијани:

Фебруар 25, 1956.

Драгом брату Сави поздрав.

Питаш ме о масонерији. О томе би те морао тачно обавестити ко је ту у близини тебе, као на пр. Борко Борчић, који је сад у Чикагу. Исто тако и свешт. Поповић у Чикагу. Ту недавно био је чланак у Србобрану о масонима. Грчка и руска црква отворено су осудиле то као нехришћанску организацију, која поткопава Цркву Христову. Чувај се, дакле, од тога, брате Саво, и моли се Богу да се и други сачувају у нашој светој вери православној. Много је глатких путова који воде у пропаст, а прави је пут спасења потежак, али је прав и сигуран.

Оволико о томе, па ти према овоме цени оно што се у цркви тамо догодило.

Чим добијеш од браће из Србије неки извештај, јави ми. Много се муче ове зиме. Усилимо наше молитве за њих.

Бог нека ти дарује здравље и мир!"

Ово писмо владике Николаја Велимировића објављено је 14. фебруара 2003. године у „Политици“. Послао га је  Миодраг Р. Скулић из Београда. Шаљући „Политици“ ово вредно писмо, Скулић је тада, између осталог,  написао:

 „Почетком септембра 1991. године, нашао сам у трпезарији Манастира Хиландар неколико копија писма које је епископ Николај Велимировић упутио свом пријатељу Сави Обратковићу, који је живео у месту Гера у Индијани. У писму епископ Николај износи своје мишљење о масонима. Донео сам два примерка овог текста у Београд и прво један, па други примерак послао уреднику једног недељника, с молбом да га објави. Међутим, оба дописа су се изгубила.

Протеклих дванаест година трагао сам за овим документима. Најзад, пријатељ ми је послао копију из „Гласа српске православне цркве" у Западној Европи. Шаљем га  Политици, с молбом да га штампа у оригиналу, јер је ово докуменат изузетне вредности. Да кажем још да нисам масон, али многи моји пријатељи припадају овој организацији.“

Припремио

М. Петровић

Последњи пут ажурирано ( субота, 18 новембар 2017 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 32 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.