header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Немци под присмотром Штампај Е-пошта
среда, 16 децембар 2009
         Немачка | 16.12.2009

Nemci traže da ih država ne „špijunira“

Image        To je najveća peticija ikada podneta u Nemačkoj. Oko 34.000 građana, među njima i političara, podnelo je Ustavnom sudu žalbu zbog skladištenja podataka. Svi provajderi telefonije i interneta skladište podatke svih telefonskih i internet veza širom Nemačke na šest meseci. Takvo prikupljanje podataka u skladu je sa jednom pravnom odredbom EU, ali da li je ona u skladu s nemačkim Ustavom? To će sada utvrditi Savezni ustavni sud u Karlsrueu.

Osam ustavnih sudija istražiće tokom procesa da li su čuvanje podataka i mogućnost da ih vlasti koriste u skladu sa odredbama o tajnosti telekomunikacija. Pobornici građanskih prava smatraju da su povređena njihova osnovna prava. Recimo, jedna od potpisnika peticije i kopredsednica Partije Zelenih Klaudija Rot:

„Smatram da je reč o državnom nadzoru. Ako je svaki građanin sam po sebi sumnjiv, ako se čuvaju telefonski razgovori, pa i locira mesto dok razgovaram mobilnim, to znači da država nadzire moje razgovore, ali i moje kretanje“.

 

Sud do sada tražio kompromise

Kod ranijih zakona o bezbednosti, koji su završili pred Saveznim ustavnim sudom, često je postojalo jedno „Da, ali…“ Na primer: Kod nadgledanja u okviru velike akcije prisluškivanja, automatskog fotografisanja automobilskih registarskih tablica ili provere interneta, mogućnost čuvanja podataka je odobravana, „ali“ pod određenim uslovima. Takvo rešenje podnosioci poslednje peticije - ne žele da prihvate. Nasuprot njima, predsednik Saveznog ureda za kriminal Jerg Cirke smatra:

„Mi beležimo uspehe u dosadašnjem skladištenju podataka kod najtežih kriminalnih i terorističkih slučajeva. Na internetu su počinjene hiljade krivičnih dela, ljudima se preti, ucenjuje, manipuliše, deca se zlostavljaju, a slike se postavljaju na internet. To država, policija, državni tužioci i sudije ne mogu da dozvole. A bez čuvanja podataka istrage nisu moguće“.

Smernice o skladištenju podataka oslanjaju se na odredbu EU. Velika koalicija morala je da je primeni. Ali nije odlučeno, da li je evropska odredba u skladu sa nemačkim Ustavom. Ako postoji neusaglašenost, mora se pronaći rešenje koje nije protivno Ustavu. Ako je to nemoguće,  bio bi to prvi direktni sukob ukupnih evropskih smernica i nemačkog Ustava.

autori: Bernd Volf / Ivana Ivanović

odg. urednik: Nemanja Rujević

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5019160,00.html

Последњи пут ажурирано ( среда, 16 децембар 2009 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 17 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.