header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Богословље и молитва Штампај Е-пошта
четвртак, 14 јануар 2010

БОГОСЛОВЉЕ И МОЛИТВА

Говорити о Богу и говорити са Богом – шта је веће?

          Ми, људи, често умујемо да је веће говорити о Богу, да је теологија нешто високо, а молитва је, ето, тако, то свако може.

Да ли је веће кад смртни човек говори смртном човеку о Богу, или кад тај исти човек говори СА БОГОМ?

Неко може рећи  - али,  потребно је знање о Богу да би говорио о Богу, потребно је да човек буде у Богу, да Га спозна, да би о Њему говорио.

То је тачно,  јер се једино Духом Светим може говорити о Богу, али зар је веће од директног разговора са ЊИМ?  Да ли је веће да се сретнем са слугама домаћиновим и причам са њима о њему, или да се сретнем радосно са њим лицем к лицу? Да ли ћу истинитији доживљај њега као личности имати слушајући приче других који га знају, или ако се сретнем с њим  директно, разговарам с њим, слушам га.

Свакако да је живи опит већи, и дубље знање доноси, од читања о нечему, проучавања нечега, или усвајања шта су други људи сазнали о Богу из свог личног општења са Њим.

Но ако је теологија спојена са живим молитвеним животом, ако она извире из дубоко-благодатног стања, као што је био случај код Света Три Јерарха, онда се њих две преплићу, и обе су велике, и допуњују једна другу и надограђују једна другу.

Све зависи од тога до ког степена смо заронили духом у богословље, до ког степена смо се одрекли себе, да би примили ум Христов, до које мере смо се смањили да у нама Христос расте.

И од тога колико нам је дубока молитва.

Интересантно да се каже колико је дубока, а не колико је висока молитва, јер то заиста дочарава истински стање оног ко се дубље моли.  Јер, да би молитва била дубља, ми морамо да заронимо дубље наниже, у покајању и скрушењу и самоунижењу, да држимо ум свој у смирењу, и да га спустимо у срце, које је дубоко као океан, као свемир, које пулсира као васиона. Тек одатле, из те дубине, он ће истински да завапи Богу и спознаће Бога. Спознаће страдања Богочовека у Гетсиманији, када се молио Богу Оцу да Га мимоиђе та чаша, али не како Он хоће, него како Отац хоће.

Како је предивно говорио Св. Старац Силуан: "Што је већа љубав, то су већа страдања душе.

Што су дубља страдања душе, дубље је и познање Бога.

Како на монашком параману пише: "Ја ране Господа Бога мога Исуса Христа на телу свом носим."  Што више страдам Њега ради, сличнија сам Му, више Га познајем. И онда, откривеним лицем проносим славу Божију, чиста образа и трезвене свести.

Како је предивно речено у Служби Св. Јовану Богослову: "Пун јеси љубави, (и стога) пун јеси  богословља."  Јер је љубав духовна највеће богословље. Највећа РЕЧ О БОГУ ЈЕ ЉУБАВ, јер је БОГ ЉУБАВ, и ко у "...љубави пребива, у Богу пребива, и Бог у њему, " како је записао Св. Јован Богослов, љубљени ученик.

И реч о Богу, која извире из љубави према Богу, трезвена је, смерна, послушна Духу Светом, као и молитва што је, када је израз наше свести о недостојности пред Богом, и када је израз наше потребе за Богом, и наше синовске љубави према Богу.

Нити може богословствовање да буде без молитве, а да буде у правом смислу те речи говорење о Богу, реч о Богу, са Богом, у Богу, нити може молитва да буде без знања о Богу, без сазнања о Богу, без науке Божије. При овоме немојте схватити богословље само као научну дисциплину за ужи круг стручњака, него је она свака реч о Богу, свако истинито сазнање о Богу, сваки опитни благодатни доживљај Бога преточен у слово.  У реч.

"У почетку беше РЕЧ, и РЕЧ беше у Бога и РЕЧ беше БОГ."

Откровењско Богословље за нас људе је почело са стварањем света.

"И рече Бог ...и би."

Али је у Богу Богословље од почетка, Пресвета Тројица богословствује од почетка. А највећа припрема за наше Богословље се одвила на Превечном Савету Пресвете Тројице, када је Бог доносио одлуку о нашем спасењу, о домостроју спасења, и о томе како ће нам се открити у Личности Богочовека.

21.3.2009. Монахиња

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 14 јануар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 12 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.