header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Архиеп. Иларион: Унијати препрека за сусрет патријарха Кирила и папе Штампај Е-пошта
среда, 13 јануар 2010

Архиепископ Иларион:

Дејства Ватикана у Украјини – препрека за дијалог Руске православне цркве са Римокатоличком

 13.01.2010

Image      Дејства Ватикана у Украјини задиру у интересе Руске православне цркве, што, са своје стране, не може а да не утиче на односе између 2 хришћанске цркве – изјавио је шеф Одсека Московске патријаршије за спољне црквене везе, архиепископ Волоколамски Иларион.

Реч је о односу Ватикана према проблемима везаним за међуконфесионалну ситуацију на западу Украјине. 90-их година, након распада СССР-а, тамо су се одвијали компликовани политички процеси који су озбиљно утицали на положај Руске православне цркве у овом региону. У низу западноукрајинских области греко-католици, односно унијати који се потчињавају Ватикану су, уз толеранцију власти, силом одузели стотине православних храмова. У Лавовској епархији је, на пример, 1990. године РПЦ припадало 1329, док сада свега 48 цркава. У Иванофранковској области греко-католици су на прелазу 80-их и 90-их година одузели 284 од 369 православних храмова.

Али ствар није само у имовинском безакоњу – истиче представник Одсека Московске патријаршије за спољне црквене везе, отац Филип.

Данас видимо у Украјини експанзију греко-католицизма. То је дошло до изражаја и у томе што је Катедра поглавара ове цркве премештена из Лавова у Кијев, чега никада није било у историји Унијатске цркве. Штавише, отварају се њене парохије на југу и истоку Украјине, па неки активисти Греко-католичке цркве покушавају да отворе унијатске парохије и прошире унијатски покрет у Русији. Са нашег гледишта, таква активност греко-католика значи да не остаје место за дијалог.

РПЦ се, фактички, суочила са прозелитизмом од стране унијата потчињених Ватикану.

Последних година стално се говори о пожељности и неопходности сусрета између патријарха Москве и целе Русије и римског папе. Ево шта је архиепископ Иларион рекао тим поводом: — РПЦ није спремна да говори ни о конкретном времену, ни о месту сусрета патријарха Кирила са папом.

13.01.2010

           http://ruvr.ru/main.php?lng=scr&q=18636&cid=251&p=13.01.2010
Последњи пут ажурирано ( среда, 13 јануар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 23 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.