header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Еп. Иринеј: О посети папе одлучује Сабор Штампај Е-пошта
уторак, 26 јануар 2010

26. 01. 2010. 02:00h | Танјуг

О посети папе одлучује Сабор

Image   Епископ бачки Иринеј изјавио је да ће се о посети папе Бенедикта XVI Србији одлучивати на Сабору, али да је, свакако, од велике важности и мишљење патријарха. Епископ бачки је истакао да ће коначно устоличење новоизабраног патријарха Иринеја бити традиционално обављено у Пећкој патријаршији, највероватније у априлу, али да ће тачан датум бити познат после Васкрса.

Говорећи у емисији "Упитник" РТС-а о именовању новог српског патријарха, епископ Иринеј је објаснио да увођење у трон дан после избора у Српској патријаршији представља увођење у дужност и да је то у складу са процедуром и Уставом Српске православне цркве.

 

 Свечаности у Саборној цркви, како је рекао, присуствовали су они који су били у Београду, а на званично устоличење у историјском седишту српских патријараха у Пећкој патријаршији биће позвани и поглавари других православних цркава, представници других хришћанских цркава и верских заједница, представници државе, академије наука и многи други, сходно важности овог догађаја.

_______________

 

О посети папе одлучује Сабор

Одговарајући на питања везана за могућност доласка папе Бенедикта XVI у Србију и ранију изјаву садашњег патријарха Иринеја, према којој такав сусрет не може штетити Србији, епископ бачки је истакао да ће се о томе одлучивати на Сабору, али да је, свакако, од велике важности и мишљење патријарха.

_________________

 

Епископ бачки је нагласио да је избор патријарха протекао достојанствено и спонтано како то доликује Цркви и да су грешку начинили они који су покушвали да овај догађај посматрају кроз призму политике.

 

"Служба патријарха је одговорна и сви смо спремни да му пружимо подршку", рекао је Иринеј бачки и додао да искрено верује да ће Иринеј нишки бити бољи патријарх него што би то био он као један од тројице кандидата у апостолском жребу.

Нагласивши да је личност патријарха симбол јединства у Цркви, он је додао да не треба заборавити да он своју дужност не може обављати без Сабора и да је снага цркве у том јединству.

 

Иринеј бачки је нагласио да су, када је реч о Косову, држава и Црква на истом путу и да је то питање важно за СПЦ, јер је ту њено исторјско седиште.

 

Што се државе тиче, не постоји ни један пример у свету где се нека земља олако одриче своје територије, истакао је владика бачки.

 

Он је изразио уверење да притисци светских моћника нису могући и да ни они неће доносити одлуке за које унапред знају да немају смисла.

 

"Црква не може да се меша у директне државне, а још мање партијске належности, али она, свакако, има своје органско место у друштву", рекао је Иринеј бачки, објаснивши да је њена дужност да носиоцима одговорности у друштву понуди свој допринос.

 

"Она има право и дужност да се изјасни о изопаченостима у друштву, јер се она бави целином и пуноћом живота", рекао је он.

 

 

У СПЦ има разлика, не и потреса


Према речима епископа бачког, у СПЦ нема дубоких потреса, иако постоје разлике у мишљењима које се, углавном, односе на питања до које је мере СПЦ потребан дијалог са другим верама и државама у свету.

 

Ту постоје поделе на оне који инсистирају на традицији и наслеђеним формулама и оне који се залажу за дијалог имајући у виду савремена кретања.


Епископ Иринеј је објаснио да су безначајне расправе и око начина богослужења и да су у питању ситнице које се могу решити, иако црквени канон не може толерисати самовољу појединих свештеника.

 

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/24277/O-poseti-pape-odlucuje-Sabor

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 26 јануар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 14 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.