header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Патријарх Иринеј: Држава и Црква једна целина Штампај Е-пошта
четвртак, 28 јануар 2010

Патријарх српски Иринеј: Држава и Црква једна целина

28. јануар 2010. | 12:45 | Извор: РТВ, Танјуг, ФоНет

 БЕОГРАД -

Image       Председник Србије Борис Тадић разговарао је данас са патријархом српским Иринејом и истакао да црква има важно место у нашем друштву, саопштила је Прес служба председника Србије.

Тадић и патријарх су разговарали о положају свештенства и монаштва Српске православне цркве (СПЦ) на Косову и Метохији, као и о заштити културне баштине на Косову.

         Сложили су се да је неопходно убрзати радове на завршетку Храма Светог Саве у Београду и разматрали питање обележавања 1.700 година Миланског едикта, које ће се 2013. године одржати у Нишу.

Разговору је присуствовао члан Синода СПЦ, владика бачки Иринеј.

"Ми смо једна целина и организам и требало би да помажемо једни друге. Држава да ради свој посао, а за цркву се зна које је њено поље рада", рекао је патријарх Иринеј.

 

Древно седиште српских патријарха

Патријарх је поновио да ће црква помагати државу у очувању Косова и Метохије и изразио наду да ће његово устоличење у Пећкој патријаршији, крајем априла, проћи без проблема.

Он је нагласио да одлазак на устоличење у Пећку патријаршију треба да буде схваћен као присуство у центру наше цркве и древном седишту српских патријарха.

"Ја се надам да ће бити довољно свести око одласка у центар наше цркве и да ће браћа са Косова схватити да то није никаква провокација и да се тим свечаним чином само наставља древна традиција устоличења наших патријараха", рекао је патријарх Иринеј на првој конференцији за новинаре после доласка на трон поглавара СПЦ.

Према његовим речима, договор о одласку на устоличење у Пећкој патријаршији, који је заказан за 25. април, тек предстоји са властима у Србији и онима који су надлежни за безбедност на Косову и Метохији.

 

У Европи читавом својом историјом

На питања новинара, Иринеј је оценио да би народ требало питати о евентуалном приступању Србије НАТО пакту.

Говорећи о ставу СПЦ према уласку Србије у Европску унију, српски патријарх је казао да је Србија читавом својом историјом у Европи, и да очекује да ће Европа поштовати нашу традицију и нашу православну веру.

Упитан о доласку папе Бенедикта XVI у Ниш 2013. године, Иринеј је одговорио да је прослава Миланског едикта прилика да се представници цркава сретну и разговарају.

         Говорећи о односу СПЦ према Исламској заједници, Иринеј је истакао да је СПЦ увек поштовала све религије и верске заједнице.

http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/patrijarh-srpski-irinej:-drzava-i-crkva--jedna-celina_170641.html

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 28 јануар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 21 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.