header image
НАСЛОВНА СТРАНА
В. Димитријевић: Патријарх србски Иринеј на удару медијског рата Штампај Е-пошта
петак, 29 јануар 2010

Владимир Димитријевић

ПАТРИЈАРХ СРБСКИ ИРИНЕЈ НА УДАРУ МЕДИЈСКОГ РАТА

         Очито је да се неким тзв. „спин докторима” (творцима јавног мњења) није свидео избор епископа нишког Иринеја за патријарха србског. То је логично: човек је одмах изјавио да је Косово неодузимљиви део Србије, и најавио своје увођење у трон у Пећкој патријаршији. Јер он је, по титули, прво АРХИЕПИСКОП ПЕЋКИ. Уз то, епископ Иринеј је „стари штим“, од оних који су вештину црквеног управљања учили у доба патријарха Германа, који је, у најжешће доба титоизма, 1969. године, успео да свечано сахрани кости цара Душана у Марковој цркви у Београду, и да сачува Цркву као СРБСКУ, када су комунисти тражили оснивање „Југословенске православне Цркве“.

Због тога су евроунијатски медији („Блиц“ & comp.) у све таламбасе ударили о томе да ће папа (колико сутра!) доћи у Србију (мада патријарх Иринеј није то рекао), а онда су га (пре свега, Бе 92) напали због тобожње исламофобије. Својом конференцијом за штампу, одржаном 28. јануара 2010, патријарх Иринеј је успео да успостави равнотежу, и да покаже шта заиста жели да поручи Србији и свету.

Међутим, времена су смутна, и медијска борба за подривање поверења у новог патријарха ће се наставити. Патријарх Иринеј ће морати да буде све опрезнији у додиру са евроунијатским медијима.

Зато је веома битно да се правоверни не смућују, и да не забораве: патријарх Иринеј није човек који не слуша свој народ и његове жеље. Истакавши у својој првој патријарашкој беседи да народ очекује да врх наше Цркве настави путем патријарха Павла, он је то јасно показао.

Ала и врана су очекивали раскол у СПЦ, и настојаће да раде у том правцу. Ми ћемо се, пак, молити за нашег патријарха Иринеја и црквено јединство у Истини Која је Христос.

Последњи пут ажурирано ( петак, 29 јануар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 22 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.