header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Черчил спасао Анту Павелића Штампај Е-пошта
недеља, 31 јануар 2010

Черчил спасао Анту Павелића!

Анте Павелић и Алојзије Степинац
Image
        УСТАШКОГ поглавника Анту Павелића од суочавања с правдом спасли су Британци, сматрајући га за могућег савезника у борби против комунизма - теза је у коју верује Гај Волтерс (38), енглески историчар и некадашњи новинар „Тајмса“.

Овај истраживач написао је књигу „Лов на злочинце“, а она је убрзо по објављивању постала историографски бестселер у Уједињеном Краљевству. У овом делу негирају се уврежени стереотипи о послератном времену: тајна мрежа „Одеса“, уз чију помоћ су, наводно, злочинци бежали од савезника, није никада ни постојала, нацистички крвници после рата су регрутовани у шпијунске савезничке редове, а труд да се ухвате ноторни нацисти, попут Јозефа Менгелеа и Адолфа Ајхмана, био је минималан, и у њему је сасвим споредну улогу имао извикани Симон Визентал.

У разговору за загребачки „Глобус“, Волтерс се највише бавио Антом Павелићем, кога, како сам каже, сматра „једним од највећих злочинаца у Другом светском рату“.

- Павелићев однос с Британцима био је предмет многобројних теорија уроте. Свакако су Руси, Југословени и Американци веровали да су Британци с њим постигли одређен договор, јер су желели да га имају под својом контролом, али и да уједно буде на слободи - каже овај историчар. - Јула 1945. године, југословенски амбасадор у Лондону др Љубо Леонтић обавестио је Форин офис да је Павелић у притвору и да се налази на аустријској територији, која је под контролом британске војске. То обавештење поново је послато месец дана касније, као и додатна информација да је Павелић у рукама Британаца у Клагенфурту.

Британци су, међутим, наставља Волтерс, тврдили да га они не држе, и да се чују нагађања како се налази на подручју Салцбурга, који је био под Американцима. Иако су Британци у септембру послали писмо у којем тврде да чине све што могу не би ли пронашли Павелића, Југословени им нису веровали и дипломатско натезање наставило се унедоглед.

Тито је, према Волтерсу, сумњао да Британци држе Павелића како би га искористили да збаци нови комунистички режим успостављен у Југославији. Чак је, због тога, у причу „ускочио“ и Стаљин, оптуживши Черчила да жели Павелића поново да устоличи у Југославији. И Американци су били уверени да су Британци склонили Павелића на сигурно како би га у будућности искористили за своје планове.

- Као историчар, настојим да будем врло опрезан и веома прецизан у ономе што пишем. Морам да кажем да све упућује на то да су Павелића штитили и Британци и Американци у одређеним раздобљима после завршетка Другог светског рата - каже Гај Волтерс. - То су чинили, јер су се бојали Тита и јер су се надали да би можда Павелић могао да поведе јак антикомунистички покрет. Имао је много људи који су му били одани и он је Западу, свакако, могао да буде од користи.

Поглавник није устоличен, јер се, како оцењује британски историчар, показало да је Тито био „превише јак“.

- Моје је мишљење да су му савезници помогли, ако никако другачије, онда тако што су зажмурили на једно око када је требало. Није случајно живео у Буенос Ајресу. Не постоји ниједан досије о Павелићу у британским архивима. Не желим да кажем да је баш то што тај досије не постоји неки доказ, али све мирише на неки договор - објашњава Волтерс, који је неслужбену потврду оваквих теза добио и од пензионисаних британских обавештајаца. Они су му рекли да се, на неки начин, подрзумевало да је Павелић под њиховом заштитом.

Колико је Запад мало занимало откривање зликоваца, показује и податак да је у Аргентини име супруге Јозефа Менгелеа било у телефонском именику, а да нико никада није покушао да позове тај број. Менгеле је мирно проживео живот у егзилу иако је, сигурно, скривио смрт више од пола милиона људи, колико их је послао у Аушвиц.

 

ПРАЗАН И СЛАБИЋ

ВОЛТЕРС мисли да није истина да је Павелић држао на свом радном столу теглу пуну људских очију. Када је почео да пише књигу, није превише знао о Павелићевој биографији, али каже да га је на крају доживео као врло празну особу, као слабића који није могао без потпоре моћнијих и јачих од себе да би задржао власт.

 

БЕС ЗБОГ СРАМОТЕ САВЕЗНИКА

ВОЛТЕРС не крије да је због закључка до којег је дошао, био бесан и искрено тужан. Обећање савезника да ће ратне злочинце прогањати до краја света показало се само као згодан део државничких говора. Процењује се да би око 80.000 људи ушло у категорију ратних злочинаца. Данас их је, можда, највише 80 међу живима, процењује он и додаје:

- Апетит за лов на нацисте једноставно није постојао. Касних четрдесетих и раних педесетих постојала је силна политичка воља да се с ратне реторике пређе на нешто сасвим друго, а то је био нови непријатељ, Совјетски Савез. Заиста ме фрустрира чињеница да смо ми Британци престали да ловимо нацисте још 1948. године, и да после тога више није било никаквих правих покушаја. После се показало да се уз мало труда могло доћи до њих.

http://www.novosti.rs

Последњи пут ажурирано ( недеља, 31 јануар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 96 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.