header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Скупови подршке Владици Артемију Штампај Е-пошта
петак, 12 фебруар 2010

Скупови подршке владици Артемију

Аутор: Ј. Тасић

Image     Косовска Митровица, Београд - У Патријаршијском двору у Београду данас пре подне требало би да се одржи седница Светог архијерејског синода СПЦ, на коју је позван и епископ рашко-призренски Артемије (Радосављевић).

Реч је о наставку синодског заседања од четвртка, на којем би требало да се размотри стање и, како се незванично најављује, разреши питање управљања Епархијом рашко-призренском (ЕРП).

Током јучерашњег дана стигло је више незваничних најава окупљања испред Патријаршијског двора у Београду у знак подршке владици Артемију. Најављена је и могућност доласка свештенства и монаштва ЕРП.

Поводом последњих црквених спорова Скупштина заједница општина АП КиМ јуче је писмом обавестила патријарха српског Иринеја да „подржава владику Артемија у заједничкој борби за голу егзистенцију“. У писму се, између осталог, истиче да је „због своје наглашене националне и духовне улоге, коју има код Срба, владика Артемије изложен нападима великог броја невладиних организација и појединих државних медија, чија је улога у одвајању КиМ од Србије проблематична“. Од поглавара СПЦ очекује се да да „подршку српском и националном, а не европском и мондијалистичком“, уз наду да се „КиМ неће одвојити од своје матице, без обзира што садашња власт жртвује КиМ зарад уласка у ЕУ“.

- Непосредан повод за напад на владику Артемија је његово учешће на Српском народном сабору који је 4. фебруара Скупштина заједница организовала у северном делу Косовске Митровице. Када смо прошле јесени организовали Сабор у Београду, Синод је забранио владици Артемију и свештенству ЕРП да учествују. Последњи скуп одржан је на КиМ, владика је учествовао и говору критиковао председника Србије. Ово је директан одговор званичника државне власти - изјавио је за Данас Марко Јакшић, потпредседник Скупштине заједнице општина.

Он каже да је јучерашње писмо осим на адресу патријарха Иринеја, послато и поглавару Руске православне цркве патријарху Кирилу. Јакшић тврди да „то није мешање политике у црквене послове, јер је српски народ на КиМ верујући и самим тим део Цркве“. И Удружење грађана Рас из Новог Пазара обавестило је Синод СПЦ да подржава владику Артемија.

Неслагања и неспоразуми између црквене „владе“ и владике Артемија нагомилавани су последњих пет година, почев од спорног потписивања Меморандума о обнови цркава и манастира на Косову и Метохији, који је СПЦ потписала са косовским институцијама. У складу са синодским одлукама од 5. фебруара, синодска делегација је ове среде у манастиру Грачаница саслушала владику Артемија, уручила му одлуку о провери финансијског пословања ЕРП и по примању његове писане изјаве, најавила могућност увођења „привремене принудне управе“ у Епархију.

Дан касније у Патријаршији је одржано тајновито синодско „саветовање“ са кога је најпре процурело да је именован администратор за ЕРП, а потом да се цела ствар одлаже за данас. и да је на седницу позван и владика Артемије.

У седишту СПЦ нема званичних потврда да ли је пре два дана било разговора о увођењу „привремених мера“ у ЕРП.

Како Данас незванично сазнаје за дужност администратора у ЕРП био је виђен епископ милешевски Филарет (Мићевић), али, наводно, у црквеној „влади“ није било потребног сагласја за спровођење ове одлуке. Мада поједини медији истичу да је Синод монолитан и да је избор новог поглавара био „окидач“ за најновију акцију, у делу СПЦ спекулише се да су синодске одлуке о саслушању владике Артемија поводом „случаја“ архимандрита Симеона (Виловског) и поновној провери пословања ЕРП донете надгласавањем.

 

Прозивање владике Теодосија

У писму које је Скупштина заједница општина АП КиМ упутила патријарху Иринеју, између осталог, тврди се да је „центар напада на владику Артемија викар ЕРП епископ липљански и игуман дечански Теодосије“. Владика Теодосије прозван је и због „мешања у локалне изборе у општини Пећ, јер се ставио на страну тзв. проевропских режимских партија“. Марко Јакшић тврди да за наведене оптужбе Скупштина заједнице општина има доказе. У манастиру Високи Дечани негирају оптужбе. Како је Данасу речено, реч је о инсинуацијама које не доприносе добру српског народа и Цркве на КиМ.

 

Патријарх Иринеј са амбасадорима

Патријарх Иринеј имао је јуче у Патријаршијском двору одвојене званичне сусрете са амбасадорима Израела, САД, Аустрије и Шпаније Артуром Колом, Мери Брус Ворлик, Ињигом де Паласијом, Клеменсом Којом. Пријемима су присуствовали и члан Синода митрополит црногорско-приморски Амфилохије и викар патријархов Атанасије (Ракита).

http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/skupovi_podrske_vladici_artemiju_.55.html?news_id=183620

Последњи пут ажурирано ( петак, 12 фебруар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 12 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.