header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Одржан скуп подршке канонском устројству СПЦркве Штампај Е-пошта
субота, 13 фебруар 2010

Поштовани посетиоци сајта „Борба за веру“,

Данас, 31. јануара / 13. фебруара 2010. године, испред Патријаршије у Београду одржан је скуп подршке саборности и канонском устројству Српске Православне Цркве.

                                                                    

Испред Патријаршије у Београду, 31. јануара / 13. фебруара 2010.
Image

        Упркос лошем времену, које је онемогућило долазак свих оних који су желели да личним учешћем дају свој допринос борби за „веру једанпут предану светима“ (ср. Јд.1,3), у 10:30h испред Патријаршије се окупило неколико стотина људи – монаха, монахиња и верника (Господ је рекао: „Не бој се, мало стадо, јер би воља Оца вашега да вам даде царство“ - Лк.12,32) . Држећи у рукама барјаке и иконе и појући псалме и песме духовне, покисли и промрзли учесници овог скупа су на начин достојан правосланих хришћана показали да су им канонско устројство и саборност Српске Цркве пре свега и изнад свега. Својом великом жртвом ови ревнитељи Вере светоотачке показали су, такође, да је у народу српском још жив дух Светога Саве и да има (хвала Богу!) оних који ће бранити Веру без обзира на страдања која ће због тога поднети.
           
          Од надлежних из Патријаршије нико се није обратио окупљеном народу, нити су, пак,  промрзли учесници скупа удостојени макар по једне шољице чаја из патријаршијске кухиње.

Негде око 13:40h из Патријаршије је изашао владика Артемије и улазећи у аутомобил рекао да је све у реду и да се окупљени могу разићи.

Иначе, што се тиче конкретног догађаја –синодског обрачуна са Владиком Артемијем, рећи ћемо да је у историји Цркве било много случајева када је формално законита група архјереја, о архијерејима које је Бог прославио, изрицала судове и пресуде под видом „канонских“ решења. Формално - канонски су суђени Свети Атанасије Велики, Свети Јован Златоусти, Свети Филип Московски, Свети Арсеније Мацијевич, Свети Нектарије Егински итд.

Светом Јовану Шангајском су браћа архијереји наместили суђење због тобожње проневере црквеног новца. Ипак, ове људе, формално осуђене, па чак и лишене чина (безаконом суђењу Златоустом председавао је чак и Патријарх Теофило Александриски), Господ је прославио као велике угоднике Божије и наше небеске заступнике. Јер Бог у кога православни верују, није са већином (поготово са већином безаконика), као што то мисле безбожници, него са онима који су му верни: са праведним Нојем у доба потопа и са праведним Лотом у доба Содома. Они који творе безакоње у Цркви, било какав чин да имају, већ су поражени Оним Који Јесте Логос – Закон и Реч Божија, Господом нашим Исусом Христом.

Као што је Господ питао Каина „где ти је брат Авељ“ , а овај му одговорио „зар сам ја чувар брата својега“, због чега је понео жиг вечне срамоте, и као што је Господ Јуди рекао „што чиниш, чини брже“, па Јуда похитао ка својој пропасти, тако ће бити и са свима онима који каиновски дижу руку на браћу у Христу и јудински издају косовски завет српског народа.

Без имало страха од претеривања рећи ћемо да је данашњи дан преломни дан у новијој историји Српске Цркве. После овог дана више ништа неће бити исто.

 Уредништво "Борбе за веру" ће пажљиво размотрити новонасталу ситуацију и у складу са њом унети потребне корекције у уређивачку политику сајта.

 
Сл. 1
Image
Сл.2
Image
Сл. 3
Image
Сл. 4
Image
Сл. 5
Image
Сл. 6
Image
Сл. 7
Image
Сл. 8
Image
Сл. 9
Image
 
Сл. 10
Image
Сл.11
Image
Сл.12
Image
Сл. 13
Image
Сл. 14
Image
Сл. 15
Image
Сл. 16
Image
Сл.19
Image
Сл. 17
Image

Сл.18
Image
Сл.20
Image
Сл.21
Image
Сл.22
Image
Сл.23
Image

Сл. 24
Image
Сл.25
Image
Последњи пут ажурирано ( недеља, 14 фебруар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.