header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Шта се догађа у Грачаници Штампај Е-пошта
недеља, 14 фебруар 2010

Поштована редакцијо,

Молимо вас да ову нашу вест објавите одмах.

          
        Од јуче ујутро извршиоци свега што се дешава у ЕРП и КИМ су владике Атанасије и Теодосије, дечанско монаштво, ЕУЛЕКС и шиптарска полиција.

Брутално су узурпиране просторије ман. Грачаница и од јуче је практично онемогућен устаљен богослужбено-молитвени живот ове свете обитељи како у делу у ком  обитава сестринство тако и келије које користи преосвећени вл. Артемије и његово окружење. Владика је у својеврсном кућном притвору у својој келији, од стране "администратора" - ускраћено му је коришћење телефона и одузета сва права која му као надлежном епископу припадају, укључујући и очинство својој многобројној духовној деци, монаштву и верном народу.

Монаштву које је данас пристизало у Грачаницу из манастира ЕРП и КИМ онемогућен је улазак у ман. порту и то од стране јаких снага шведског ЕУЛЕКС-а и КИМ полиције које својим оклопним возилима и већим бројем људи држе у блокади све улазе. Читава активност узрпатора делује логистички врло координирано у најширм смислу речи, тако да у новонасталој околности шиптари седе безпослени јер њихове интересе врло доследно спроводе неки други "људи". У послеподневним часовима монаштву и верном народу је, уз Божију помоћ, пошло за руком да се кроз споредни улаз ипак пробију до свог Владике и духовника добију од њега благослов и са њим поразговарају.

Атмосфера је и даље прилично напета. Дечанци су чак монаха који се у једном тренутку обратио присутнима оборили са места одакле је говорио, тада је дошло до мањег физичког обрачуна који је, Богу хвала, заустављен.

Што се тиче ман. Црна Река ситуација је још увек мирна тако да је дезинформација да је преузет од стране узорпатора. Братство је јединствено у намери да, бранећи достојанство свог Епископа и Духовника, сачувају хијерхијско устројство манастирско на челу са високопреподобним о. игуманом Николајем.

Оци и браћа који су Грачаници поручују свима који су забринути за вл. Артемија и његово благочестиво окружење да актуелне околности за сада не изискују предузимање неких активности у смислу евентуалног доласка у ову нашу Светињу. Такође је за сада неупоредиво кориснији стални притисак на медије да истините информације о догађајима на КиМ дођу до што већег броја заинтересованих људи.

Група монаха Рашко-призренске епархије

Последњи пут ажурирано ( недеља, 14 фебруар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 19 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.