header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Шта се догађа у Грачаници Штампај Е-пошта
недеља, 14 фебруар 2010

Поштована редакцијо,

Молимо вас да ову нашу вест објавите одмах.

          
        Од јуче ујутро извршиоци свега што се дешава у ЕРП и КИМ су владике Атанасије и Теодосије, дечанско монаштво, ЕУЛЕКС и шиптарска полиција.

Брутално су узурпиране просторије ман. Грачаница и од јуче је практично онемогућен устаљен богослужбено-молитвени живот ове свете обитељи како у делу у ком  обитава сестринство тако и келије које користи преосвећени вл. Артемије и његово окружење. Владика је у својеврсном кућном притвору у својој келији, од стране "администратора" - ускраћено му је коришћење телефона и одузета сва права која му као надлежном епископу припадају, укључујући и очинство својој многобројној духовној деци, монаштву и верном народу.

Монаштву које је данас пристизало у Грачаницу из манастира ЕРП и КИМ онемогућен је улазак у ман. порту и то од стране јаких снага шведског ЕУЛЕКС-а и КИМ полиције које својим оклопним возилима и већим бројем људи држе у блокади све улазе. Читава активност узрпатора делује логистички врло координирано у најширм смислу речи, тако да у новонасталој околности шиптари седе безпослени јер њихове интересе врло доследно спроводе неки други "људи". У послеподневним часовима монаштву и верном народу је, уз Божију помоћ, пошло за руком да се кроз споредни улаз ипак пробију до свог Владике и духовника добију од њега благослов и са њим поразговарају.

Атмосфера је и даље прилично напета. Дечанци су чак монаха који се у једном тренутку обратио присутнима оборили са места одакле је говорио, тада је дошло до мањег физичког обрачуна који је, Богу хвала, заустављен.

Што се тиче ман. Црна Река ситуација је још увек мирна тако да је дезинформација да је преузет од стране узорпатора. Братство је јединствено у намери да, бранећи достојанство свог Епископа и Духовника, сачувају хијерхијско устројство манастирско на челу са високопреподобним о. игуманом Николајем.

Оци и браћа који су Грачаници поручују свима који су забринути за вл. Артемија и његово благочестиво окружење да актуелне околности за сада не изискују предузимање неких активности у смислу евентуалног доласка у ову нашу Светињу. Такође је за сада неупоредиво кориснији стални притисак на медије да истините информације о догађајима на КиМ дођу до што већег броја заинтересованих људи.

Група монаха Рашко-призренске епархије

Последњи пут ажурирано ( недеља, 14 фебруар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 13 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

Тело не може ни љубити ни мрзети. Не може се тело заљубити у тело. Способност за љубав припада души. Кад се душа заљуби у тело, то није љубав но жеља, пожуда. Кад се душа заљуби у душу, не кроз Бога, то је или дивљење или сажаљење. Кад се пак душа кроз Бога заљуби у душу, без обзира на изглед тела (лепоту, ругобу), то је љубав. То је права љубав, кћери моја. А у љубави је живот.

Свети Владика Николај, "Касијана"

Научник привлачи знањем, богаташ богатством, леполик лепотом, вештак вештином. Свак од њих привлачи ограничен број лица. Једино љубав привлачи сва људска бића. Привлачност љубави је неограничена. И учен и неук, и богат и сиромах, и вешт и невешт, и леп и ружан, и здрав и болестан, и млад и стар – сви хоће да буду љубљени. Христос је распростро своју љубав на све, и љубављу привукао к себи све. Својом љубављу Он је обухватио и мртве, давно иструлеле и од људи заборављене.

Свети Владика Николај , "Касијана"

Човек и мртав жели да буде љубљен. И после смрти бори се против смрти. Зато се многи труде, да завештањима и задужбинама обезбеде љубав према себи и после смрти. И жив и мртав човек жели да буде љубљен. Сродници могу да имају љубав према умрлим сродницима. А Христос рече: „Кад ја будем подигнут од земље, све ћу привући к себи“ (Јован. 12, 32). Подигнут на крст Он је својом жртвом из љубави према свима привукао к себи све, чак и душе умрлих из Ада. Пре Христа, кћери моја, није постојала наука о љубави, нити религија љубави.

Свети Владика Николај, "Касијана"


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.