header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Владика Атанасије заводи ред Штампај Е-пошта
среда, 17 фебруар 2010

Данас имао увид у садржах кривичне пријаве Синода Српске православне цркве против Симеона (Виловског) и Предрага Суботичког

 Владика Атанасије заводи ред

Аутор: Ј. Тасић

Грачаница, Београд - Епископ рашко-призренски Артемије (Радосављевић) примио је јуче у манастиру Грачаница представнике Одбора за КиМ Скупштине Србије, Скупштине заједница општина АП КиМ, Српског националног већа КиМ и Српског националног већа за север КиМ.

- Владика Артемије нас је примио, иако му је саветовано да то не чини. Разлог наше посете био је да му пружимо подршку због неправде која га је снашла зато што је стожер српског националног окупљања на КиМ и смета власти у Београду и западним амбасадама које се залажу за стварање независног Косова. Кад смо га питали шта да радимо, одговорио је да нам није давао инструкције ни кад је дошао администратор, па неће ни сада, а да ће истина кад тад изаћи на видело - изјавио је за Данас Марко Јакшић, потпредседник Скупштине заједница општина, после сусрета са владиком Артемијем.

Јакшић каже да су чланови делегације обавестили владику Артемија да су „Срби широм КиМ револтирани због увођења привремених мера у ЕРП“ и да ће „у групама долазити у Грачаницу да га посете у знак подршке“.

Администратор Епархије рашко-призренске (ЕРП) епископ бивши захумско-херцеговачки Атанасије (Јевтић) критиковао је отварање новог „антицрквеног интернет-сајта под именом ЕРП“ на којем се, како је навео у саопштењу, „пропагирају најбезочније измишљотине против њега и Синода СПЦ“. Владика Атанасије тврди да је „реч је о незнавеним и заблуделим људима, који својим лажима додатно отежавају положај епископа Артемија, у чију корист наводно пишу“.

Он је оптужио архимандрита Симеона (Виловског), игумана Светих Архангела јеромонаха Бенедикта (Прерадовића) и сабрата истог манастира јеромонаха Ксенофонта (Томашевића) да пишу текстове на антицрквеним сајтовима као што су Газиместан, Ихтус, Мараната, Борба за веру, Новинар.де... Због „некритичког преношења писанија ових заблуделих људи“ прозвани су и поједини штампани медији.

Владика Атанасије је најавио да ће се предузети мере против свих који су учествовали у „антицрквеној делатности“, укључујући и јеромонаха Ксенофонта кога је додатно оптужио да је прошле недеље послао припаднике Покрета 1389. да ослободе манастир Грачаницу од „узурпатора Атанасија и Теодосија“.

 

Покрет 1389. демантује

У Покрету 1389. негирају да је јеромонах Ксенофонт „хушкао припаднике ове организације“ и у саопштењу за јавност тврде да „њихова посета Светим Архангелима нема никакве везе са присуством у Грачаници“. После сукоба монаха у Грачаници из Покрета је саопштено да су „активисти СНП 1389. били на хуманитарно-ходочасном путовању по манастирима и енклавама КиМ, где су носили хуманитарну помоћ са благословом владике Артемија“.

http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/vladika_atanasije_zavodi_red_.55.html?news_id=183913

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 102 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.