header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Владика Атанасије заводи ред Штампај Е-пошта
среда, 17 фебруар 2010

Данас имао увид у садржах кривичне пријаве Синода Српске православне цркве против Симеона (Виловског) и Предрага Суботичког

 Владика Атанасије заводи ред

Аутор: Ј. Тасић

Грачаница, Београд - Епископ рашко-призренски Артемије (Радосављевић) примио је јуче у манастиру Грачаница представнике Одбора за КиМ Скупштине Србије, Скупштине заједница општина АП КиМ, Српског националног већа КиМ и Српског националног већа за север КиМ.

- Владика Артемије нас је примио, иако му је саветовано да то не чини. Разлог наше посете био је да му пружимо подршку због неправде која га је снашла зато што је стожер српског националног окупљања на КиМ и смета власти у Београду и западним амбасадама које се залажу за стварање независног Косова. Кад смо га питали шта да радимо, одговорио је да нам није давао инструкције ни кад је дошао администратор, па неће ни сада, а да ће истина кад тад изаћи на видело - изјавио је за Данас Марко Јакшић, потпредседник Скупштине заједница општина, после сусрета са владиком Артемијем.

Јакшић каже да су чланови делегације обавестили владику Артемија да су „Срби широм КиМ револтирани због увођења привремених мера у ЕРП“ и да ће „у групама долазити у Грачаницу да га посете у знак подршке“.

Администратор Епархије рашко-призренске (ЕРП) епископ бивши захумско-херцеговачки Атанасије (Јевтић) критиковао је отварање новог „антицрквеног интернет-сајта под именом ЕРП“ на којем се, како је навео у саопштењу, „пропагирају најбезочније измишљотине против њега и Синода СПЦ“. Владика Атанасије тврди да је „реч је о незнавеним и заблуделим људима, који својим лажима додатно отежавају положај епископа Артемија, у чију корист наводно пишу“.

Он је оптужио архимандрита Симеона (Виловског), игумана Светих Архангела јеромонаха Бенедикта (Прерадовића) и сабрата истог манастира јеромонаха Ксенофонта (Томашевића) да пишу текстове на антицрквеним сајтовима као што су Газиместан, Ихтус, Мараната, Борба за веру, Новинар.де... Због „некритичког преношења писанија ових заблуделих људи“ прозвани су и поједини штампани медији.

Владика Атанасије је најавио да ће се предузети мере против свих који су учествовали у „антицрквеној делатности“, укључујући и јеромонаха Ксенофонта кога је додатно оптужио да је прошле недеље послао припаднике Покрета 1389. да ослободе манастир Грачаницу од „узурпатора Атанасија и Теодосија“.

 

Покрет 1389. демантује

У Покрету 1389. негирају да је јеромонах Ксенофонт „хушкао припаднике ове организације“ и у саопштењу за јавност тврде да „њихова посета Светим Архангелима нема никакве везе са присуством у Грачаници“. После сукоба монаха у Грачаници из Покрета је саопштено да су „активисти СНП 1389. били на хуманитарно-ходочасном путовању по манастирима и енклавама КиМ, где су носили хуманитарну помоћ са благословом владике Артемија“.

http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/vladika_atanasije_zavodi_red_.55.html?news_id=183913

 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 13 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

Тело не може ни љубити ни мрзети. Не може се тело заљубити у тело. Способност за љубав припада души. Кад се душа заљуби у тело, то није љубав но жеља, пожуда. Кад се душа заљуби у душу, не кроз Бога, то је или дивљење или сажаљење. Кад се пак душа кроз Бога заљуби у душу, без обзира на изглед тела (лепоту, ругобу), то је љубав. То је права љубав, кћери моја. А у љубави је живот.

Свети Владика Николај, "Касијана"

Научник привлачи знањем, богаташ богатством, леполик лепотом, вештак вештином. Свак од њих привлачи ограничен број лица. Једино љубав привлачи сва људска бића. Привлачност љубави је неограничена. И учен и неук, и богат и сиромах, и вешт и невешт, и леп и ружан, и здрав и болестан, и млад и стар – сви хоће да буду љубљени. Христос је распростро своју љубав на све, и љубављу привукао к себи све. Својом љубављу Он је обухватио и мртве, давно иструлеле и од људи заборављене.

Свети Владика Николај , "Касијана"

Човек и мртав жели да буде љубљен. И после смрти бори се против смрти. Зато се многи труде, да завештањима и задужбинама обезбеде љубав према себи и после смрти. И жив и мртав човек жели да буде љубљен. Сродници могу да имају љубав према умрлим сродницима. А Христос рече: „Кад ја будем подигнут од земље, све ћу привући к себи“ (Јован. 12, 32). Подигнут на крст Он је својом жртвом из љубави према свима привукао к себи све, чак и душе умрлих из Ада. Пре Христа, кћери моја, није постојала наука о љубави, нити религија љубави.

Свети Владика Николај, "Касијана"


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.