header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Синод СПЦ сутра на седници о Епархији рашко-призренској Штампај Е-пошта
среда, 24 фебруар 2010

Синод СПЦ сутра на седници о Епархији рашко-призренској

среда, 24. фебруар 2010.

         БЕОГРАД – Редовна седница Светог архијерејског Синода Српске православне цркве којом ће председавати патријарх српски Иринеј биће одржана сутра, потврђено је Танјугу у Српској патријаршији.

 

Очекује се да ће на дневном реду седнице, која је заказана на претходном сусрету четворочлане Владе СПЦ, 5. фебруара, бити питање Епархије рашко-призренске и резултати рада синодске комисије која истражује финансијске пропусте у седишту Епархије.

Према писању медија, постоји могућност да ће на седници бити разматрани и захтеви једног броја владика - помиње их се седам, који се залажу за сазивање ванредног Архијерејског Сабора који је једини надлежан да преиспита одлуку Синода о привременом разрешењу владике Артемија и постављању администратора за епархију рашко-призренску.

Према Уставу СПЦ, за сазивање ванредног Сабора потребни су захтеви више од половине епископа, односно писмени захтеви најмање 23 од укупно 44 епископа.

Разлог да у овом тренутку не буде сазван ванредни Сабор је и то што за сада не постоји постоји закључак синодске комисије о финансијским и другим прекршајима у Епархији рашко-призренској.

Неуобичајено би било такође да се Сабор заказује у време Васкршњег поста или пре Васкрса који се ове године прославља 4. априла.

Заседање Светог архијерејског Сабора, како је званично објавила СПЦ, треба да почне 25. априла у Пећкој патријаршији, древном средишту српских патријараха када ће бити обављена и традиционална свечана интронизација патријарха српског Иринеја.

(Танјуг)

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 28 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.