header image
НАСЛОВНА СТРАНА
"Данас": Братство мн. Црна Река тражи уклањање духовне и физичке претње у виду владике Атанасија Штампај Е-пошта
четвртак, 25 фебруар 2010

Без провере рада владике Артемија

Аутор: Ј. Тасић

Image      Београд - Део извештаја синодске комисије која је 18. фебруара наставила да испитује пословање Епархије рашко-призренске (ЕРП), достављен је Светом архијерејском синоду Српске православне цркве, али у седишту СПЦ јуче није било званичне потврде да га је црквена влада разматрала.

Извори Данаса тврде да је провера пословања ЕРП у току, а део посла треба да обаве државни истражни органи. Како нам је речено, синодска комисија се бави само грађевинским активностима у ЕРП, док завршни рачуни црквених општина и манастира нису обухваћени овом провером, нити се она односи на епископа рашко-призренског Артемија.

Коначни извештај о стању и пословању ЕРП биће предат Синоду, који ће на основу овог документа и већ донетих одлука о увођењу привремених мера управе у ЕРП изаћи пред Свети архијерејски сабор, објашњавају извори нашег листа.

У седишту СПЦ није било могуће потврдити спекулације да су поједини епископи који не одобравају последње потезе Синода позивани протеклих дана у Патријаршију због наводних неправилности у раду његових епархија.

У појединим црквеним круговима јуче је најављивано да би Синод требало да разматра и стање у ЕРП после увођења привремене принудне управе и одбијања појединих манастира да сарађују са привременим администратором. Братство манастира Црна Река писмом је обавестило патријарха Иринеја да сматра „неканонском одлуку Синода којом је владика Артемије разрешен управљања ЕРП“ и „одбија да прихвати као администратора епископа бившег захумско-херцеговачког епископа Атанасија“. Црноречко братство тражи од поглавара СПЦ да „врати управу над ЕРП владици Артемију или да сазове ванредни Сабор да му евентуално суди“, као и да „уклони духовну и физичку претњу у виду владике Атанасија и његове самовоље“.

Како Данас незванично сазнаје, манастир Грачаницу сутра би требало да посете члан Синода епископ захумско-херцеговачки Григорије и министар вера Богољуб Шијаковић. На интернету се поново појавио сајт под називом „ЕРП у време неправедне суспензије и заточеништва владике Артемија“, који су без владичиног благослова обновили верници.

У седишту СПЦ јуче нико није могао да потврди ни да ли је Синод разматрао „случај“ монаха Антонија (Давидовића), који је јавно оптужио црквене власти да под притиском државе „неканонским и нецрквеним одлукама“ уклањају владику Артемија. Током јучерашњег дана у делу СПЦ спекулисало се да ће Синод поново тражити да се спроведу раније одлуке о рашчињењу „непослушног монаха Антонија“.

Он је јуче у саопштењу за јавност негирао оптужбе које је на његов рачун недавно изнео портпарол СПЦ и члан Синода епископ бачки Иринеј (Буловић). Монах Антоније тврди да „у православљу размонашавање не постоји ни као појам“, а да његово „деструктивно деловање против Цркве“, које помиње владика Иринеј, постоји „само у овом болесном случају где је владика бачки са све својим личним ставовима и методама и инструисаним Синодом себе поистоветио са појмом Цркве“.

 

Без ванредног сабора

Ванредног сабора СПЦ неће бити, иако су у току одвојене посете патријарху Иринеју и консултације међу архијерејима, који се не слажу са одлуком Синода о увођењу привремених мера управе у ЕРП, незванично је потврђено Данасу. Саговорници нашег листа тврде да је реч о кршењу Устава СПЦ и да ће се цео „случај“, укључујући и мотиве Синода за доношење оваквих одлука, у потпуности расправити на редовном сабору, који је већ заказан за 25. април. Како објашњавају, у овако стиснутим роковима нема услова да се ванредно заседање темељно припреми. За сазивање ванредне седнице, потребно је да захтев поднесе половина од 45 чланова Сабора.

http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/bez_provere_rada_vladike_artemija_.55.html?news_id=184520

                                             + + +

25. 02. 2010. 21:09h | Р. Лончар - Вести

 

Министар вера у петак у Грачаници

Манастир Грачаницу 26. фебруара требало би да посете владика Григорије Дурић члан Синода и министар вера Богољуб Шијаковић, сазнају "Вести" након одржане Седнице Синода СПЦ од 25.фебруара.

Под председништвом патријарха Иринеја 25. фебруара је у Патријаршији Српске православне цркве одржана седница Светог архијерејског синода. Мада је, према незваничним најавама главна тема требало да буде ситуација у Епархији рашко-призренској од разрешења владике Артемија и увођења привременог администратора пензионисаног епископа Атанасија, нико из Патријаршије СПЦ то још није и званично потврдио.

Како је раније било речи у црквеним круговима, синодска комисија саопштила је до којих је још података дошла током контроле финансијског пословања у овој епархији за чије неправилности се терете архимандрит Симеон Виловски за којим је расписана интерполова потерница и Предраг Суботички коме је одређен притвор од 30 дана.

Њих двојица се већ терете за злоупотребу служебног положаја и ненаменско трошење скоро 350.000 евра, намењених обнови светиња на КиМ. Има најава да ће Синод расправљати и о финансијском пословању других епархија и институција Цркве.

Будући да до објављивања овог текста СПЦ није издала саопштење за јавност са синодске седнице, остало је нејасно да ли је на Синоду било покренуто питање рашчињења монаха Антонија из манастира Црна река чије братство се јавно успротивило суспензији владике Артемија и упутило отворено писмо српском патријарху, а Антоније тим поводом прекјуче у Београду одржао и конференцију за новинаре.

Синодалци су, такође суочени, како нам је речено, " неочекивано великим отпором монаштва према привременом администратору, као и са њиховим све гласнијим захтевима да се синодски, али и судски-на црквеном и грађанском суду, такође претресе комплетно материјално пословање и имовно стање других манастира на Космету, почев од Високих Дечана и игумана епископа Теодосија, те да се провери шта ко има на територији целе Србије, пошто и они припадају истој епархији у којој се врши финансијска истрага, а не да синодска комисија ради селективно као што тренутно чини у седишту Епархије."

Јер, како нам је речено, синодска комисија се бави само грађевинским активностима у Епархији рашко-призренској, док завршни рачуни црквених општина и манастира нису обухваћени овом провером, нити се она односи на епископа рашко-призренског Артемија.

Коначни извештај о стању и пословању Епархије рашко-призренске биће предат Синоду, који ће на основу овог документа и већ донетих одлука о увођењу привремених мера управе у Епархији изаћи пред Свети архијерејски сабор.

Како сазнајемо, на Синоду није било речи о сазивању ванредног Светог архијерејског сабора за март, будући да 23 епископа још нису потписала такав захтев, јер је потребна натполовична већина епископата за сазивање ванредне црквене скупштине. Тако да ће се сва спорна питања везана за Артемија и овлашћења Синода рашчистити на редовној црквеној скупштини 25.априла.

Такође, у централном седишту СПЦ нико није желео да потврди спекулације да су поједини епископи из Србије, а који не одобравају последње потезе Синода позивани протеклих дана у Патријаршију због наводних неправилности у раду њихових епархија.

Такође, како се може чути у Патријаршији СПЦ, по поменутим питањима канадски владика Георгије у Београду се прекјуче састао са патријархом Иринејом и митрополитом Амфилохијем, којима је изнео свој став. Георгије, међутим, није био на јучерашњој седници Синода.

У појединим црквеним круговима јуче је најављивано да би Синод требало да разматра и стање у Епархији рашко-призренској после увођења привремене принудне управе и одбијања појединих манастира да сарађују са привременим администратором.

Братство манастира Црна Река писмом је обавестило патријарха Иринеја да сматра "неканонском одлуку Синода којом је владика Артемије разрешен управљања Епархијом рашко-призренском" и "одбија да прихвати као администратора епископа бившег захумско-херцеговачког епископа Атанасија“.

Црноречко братство тражи од поглавара СПЦ да "врати управу над Епархијом рашко-призренском владици Артемију или да сазове ванредни Сабор да му евентуално суди“, као и да "уклони духовну и физичку претњу у виду владике Атанасија и његове самовоље“.

На интернету се поново појавио сајт под називом "Епархија рашко-призренска у време неправедне суспензије и заточеништва владике Артемија“, који су без владичиног благослова обновили верници.

______________

У Патријаршији нико није могао да потврди да ли је Синод на седници од 25.фебруара разматрао "случај“ монаха Антонија (Давидовића), који је јавно оптужио врх СПЦ да под притиском државе "неканонским и нецрквеним одлукама“ уклањају владику Артемија, будући да се спекулисало се да ће Синод поновити захтев да се спроведу раније одлуке о рашчињењу "непослушног монаха Антонија“.

Он је јуче у саопштењу за јавност негирао оптужбе које је на његов рачун недавно изнео портпарол СПЦ и члан Синода епископ бачки Иринеј (Буловић).

Монах Антоније тврди да "у православљу размонашавање не постоји ни као појам“, а да његово "деструктивно деловање против Цркве“, које помиње владика Иринеј, постоји "само у овом болесном случају где је владика бачки са све својим личним ставовима и методама и инструисаним Синодом себе поистоветио са појмом Цркве“.

________________

Због напете ситуације међу калуђерима у рашко-призренској епархији епископу Атанасију је, како се незванично сазнаје, сугерисано од чланова Синода да "спусти лопту", па он према казивањима појединих монаха, "више не наступа као олуја, већ приликом обиласка манастира прича досетке и вицеве у сусретима са старешинама, док се калуђери се за то време самоиницијативно повлаче у своје келије".

_______________

До сада, како се може чути, више од трећине владика је стало на Артемијеву страну. Они сматрају, како сазнајемо у српским црквеним дијаспорским круговима, да је Синод у Артемијевом случају "прекорачио овлашћења и узурпирао надлежности Сабора као највишег црквеног законодавног тела", а да се "у обрачун са политички и екуменистички неподобним епископима, пошто Артемије није по том питању изузетак", Синод наводно понаша "у језуитско- стаљинистичком стилу".

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/32366/Ministar-vera-u-petak-u-Gracanici

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 25 фебруар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 30 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.