header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Улога Ватикана у Јасеновцу Штампај Е-пошта
уторак, 02 март 2010

Улога Ватикана у Јасеновцу

Агенције | 02. 02. 2010. - 00:02h |

         Европски часопис „Свет Европе“ („Europe’s World“) објавио је, поводом Светског дана сећања на жртве холокауста, да је „усташки логор Јасеновац у нацистичкој марионетској Независној Држави Хрватској (НДХ) био трећи највећи и вероватно најсвирепији логор за истребљење у Другом светском рату“.

У исцрпном осврту, под насловом „Јасеновац - холокауст који је подстакнут од Ватикана“, часопис у којем сарађују угледни европски интелектуалци и политичари наводи да се окрутност у Јасеновцу „може објаснити више верским него другим разлозима“.

„Ватикан је одиграо важну улогу у потоњим догађајима прања новца и заштите ратних злочинаца“, пише фински стручњак за балканску политику Ари Русила.

На судском процесу у Америци, додаје он, „Ватиканска банка је оптужена да је ‘опрала’ део усташког опљачканог блага“, а 1986. америчка влада објавила је документа која показују да је „Ватикан организовао бекство усташког поглавника Анте Павелића и још 200 високих званичника усташког режима у Аргентину“.

„Усташки вођи су“, истиче аутор, „ставили до знања да желе да побију трећину српског становништва у Хрватској, трећину да депортују, а осталу трећину да из православља прекрсте у католицизам - сви који су то одбили били су усмрћени“.

„Чак 743 католичка свештеника били су припадници усташа и лично убијали Србе, Јевреје и Роме; логором Јасеновац је управљао фра Филиповић-Мајсторовић, католички прелат“, истиче се у тексту.

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/174885/Uloga-Vatikana-u-Jasenovcu

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 35 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.