header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Почетак дијалога између Православне и Римокатоличке цркве у Пољској Штампај Е-пошта
понедељак, 08 март 2010

04/03/2010 18.11.03

Ekumenski susret u Poljskoj

          Odnosi i dijalog između Katoličke i Pravoslavne crkve bili su 26. veljače u središtu susreta u Varšavi između primasa Poljske, nadbiskupa Henryka Muszyńskog i izaslanstva Moskovskoga patrijarhata. Osvrnuvši se na taj susret u razgovoru za našu radio postaju nadbiskup Muszyński je kazao kako je riječ o prvom susretu, a protekao je u ozračju prijateljstva i uzajamnog razumijevanja omogućujući zaključak da je dijalog zreo. Sazrelo je vrijeme za početak i nastavak dijaloga. Jako veliki nedostatak je činjenica što je dosad između Pravoslavne i Katoličke crkve u Poljskoj bilo jako malo dodira – ustvrdio je primas Muszyński.

Na skup nije mogao doći nadbiskup Hilarion, predsjednik Odjela za vanjske odnose Moskovskog patrijarhata. Unatoč tome, nastavili smo raspravu i sučelili se pitanjem pomirbe, nastojeći zacrtati put budućega dijaloga. U tu svrhu predviđeno je osnivanje Bilateralnog povjerenstva, sastavljenog od predstavnika dviju Crkvi, koje će pripremati zajednički dokument za dijalog između dviju Crkvi u Poljskoj i Rusiji – kazao je primas.

Na upit o dijalogu između Katoličke i Pravoslavne crkve u Poljskoj, rekao je kako je susret prvi korak na putu dijaloga. Sada želimo otpočeti teološki dijalog na osnovama zajedničke vjere: vjera u Trojedinoga Boga, krštenje i nastavak apostolske Crkve, to su temelji naše vjere. Moramo početi shvaćati da pripadamo jednoj Crkvi koja je nažalost podijeljena, ali koja ima jako duboke korijene i temelje. Želimo uslišati volju svoga Gospodina, koji je želio osnovati „jednu“ Crkvu. Svim ćemo naporima nastojati oko pomirbe naših naroda, kao baštine zajedničke vjere – ustvrdio je primas.

Na primjedbu kako su Europa i Poljska plodno tlo za promicanje pomirbe, rekao je kako su svjesni posebnoga poslanja u srcu Europe, a upravo stoga moramo nastojati oživotvoriti dijalog sa svim kršćanima kako bismo svjedočili Krista; i danas ćemo nastojati vršiti njegovu volju u Crkvi koja je nažalost podijeljena – zaključio je nadbiskup Muszyński.

 

http://www.radiovaticana.org/cro/Articolo.asp?c=361735

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 19 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.