header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Томислав Ерић: Импровизација вере Штампај Е-пошта
четвртак, 11 март 2010

Томислав Ерић, адвокат

НАСТАВАК СЛИКЕ АПСУРДА - ИМПРОВИЗАЦИЈА ВЕРЕ

Да ли би смео кривични судија током судског претреса да импровизује одредбе из Законика о кривичном поступку, не очекујући реакцију других актера суђења - окривљеног, браниоца, државног тужиоца, чланова судског Већа и других присутних на том претресу?

Да ли би судија током суђења, делимично могао да се држи одредби ЗКП-а а делимично да инплантира неки други Законик, на пример државе Италије, и да то суђење прође без реакције других присутних актера суђења, да се то на крају сматра регуларно обављеним суђењем?

Наравно да би тако нешто било немогуће и представљало би апсурд.

Међутим, код "новотараца" и њихове Свете Литургије тако нешто може. Уместо ЗКП-а којег се мора држати кривични судија, служећи Свештеник има службени Служебник којег се он мора држати током Литургије.

У том Служебнику децидно пише како се изговарају молитве - гласно или тихо, како се Свештеник окреће, које се речи Литургије и у ком поретку и тренутку изговарају од стране Свештеника, а које изговара народ и ту нема места никаквој ИМПРОВИЗАЦИЈИ.

Законик о кривичном поступку је донела Скупштина Републике Србије као обавезни акт за поступање свих судија у Републици Србији. Важећи Служебник су донели Сабор Српске Православне Цркве и Синод СПЦ као обавезни акт за поступање свих свештеника под окриљем Српске Православне Цркве.

И ту нема никакве дилеме како и чега ко треба да се држи током свог поступања у раду.

Међутим, на терену Жичке и неких других епархија Српске Православне Цркве могуће су горе наведене "новотарске" импровизације Свете Литургије које се састоје у чињеници да Свештеник изговара једно а народ децидно пратећи Служебник поступа супротно од реакције коју служећи Свештеник очекује, јер се очигледно не држе истог Служебника - обзиром да Свештеник има неку своју импровизацију - верзију служења Свете Литургије која се не слаже са оним чином који је на реду у ВАЖЕЋЕМ Служебнику из кога је народ научио своје одговарање током Службе Божије.

- У тексту "Слика апсурда" од 06.03.2010. године на сајту "Борба за веру" описао сам покушај садашњег Администратора рашко-призренске Епархије а тадашњег умировљеног Архијереја захумско-херцеговачког Атанасија (Јевтића), који се на предавању у сали Дома културе у Чачку Септембра 2007. године трудио да оправда поступке "новотараца" - а што је народ једнодушно одбацио, да се као епилог тога - све завршило потпуним фијаском таквог импровизовања вере у свести верног народа.

Својевремено, након горе наведеног предавања а током исте 2007. године, у констекту групе овдашњих верника доставио-ли сам-смо писмо тадашњем Председнику Владе Републике Србије Војиславу Коштуници, као чувару по функцији свих законитости у Држави Србији, са текстом следећег садржаја из дела констекста једног писма:

"Поводом неизвршавања од стране појединих Архијереја обавезујуће Одлуке Сабора Српске Православне Цркве број: 891/зап.555 на заседању Сабора дана 12.06.2007. године о обавезном служењу Свете Литургије по досадашњој устаљеној вековној пракси, у прилогу овог новог Писма шаљево Вам текст обраћања свим Архијерејима Српске Православне Цркве који смо сваком Архијереју појединачно послали.

Такође исти текст, снабдевен потписима многобројних верника, послали смо и Сабору Српске Православне Цркве ради учешћа и гласа народа приликом њиховог одлучивања на следећем заседању Сабора по питањима која тиште верни народ.

Свако у овој Држави има своје норме којих мора да се придржава, као што Ви имате Председничку заклетву или у том контексту био то лекар са Хипократовом заклетвом, адвокат са прописаном етиком, полицајац са Правилом службе, и слично, па ни Архијереј СПЦ не може бити изван и изнад закона и прописаних норми у овом случају Архијерејске заклетве и поштовања црквено-законске Одлуке Сабора СПЦ.

У нади да ћете имати времена и разумевања да нам се писмено обратите у смислу подршке, савета, коментара нашег предходног и овог Писма упућеног Вама, искрено Вас поздрављамо."

Држава у лику тадашњег Председника Владе Републике Србије, Г-дина Војислава Коштунице, се оградила од реакције на ову представку народа, тако што је Председник Владе Актом број: 07-00-01493/2007-01 од дана 22.10.2007. године љубазно у три реченице пребацио свој одговор на надлежно Министарство вера Републике Србије.

Министарство вера је Актом број: 07-00- 01493/2007-01 од дана 05.12.2007. године одговорило следеће:

"Примили смо ваш допис у коме изражавате одређене реакције и ставове у вези са литургијским животом Српске православне цркве. Како се ту ради о канонском уређењу и богослужбеним правилима Цркве, ми у решавању тих питања нисмо надлежни, то спада у делокруг рада Светог архијерејског сабора и Светог архијерејског синода. На то указује Устав Републике Србије у чл. 11., као и Закон о црквама и верским зајеницама у чл. 6." У потпису овог текста је био Министар вера - Радомир Наумов.

Мало ЗАЧУЂУЈУЋЕ је све ово, ако се присетимо да је пoводом многих криза у народу и Држави Србији тог времена, тадашњи председник Владе РС, Г-дин Војислав Коштуница редовно окупљао народ у кругу Храма Светог Саве у Београду тражећи подршку верног народа Србије, а при томе не обазирући се на горе наведене законске прописе.

Садашњи тренутак није много различит од претходно описаног.

Јер "Новотарска" Литургија није искорењена, служи се непрестано и даље по многим Епархијама, и нико од државних органа на то не реагује у циљу заштите верног народа а ради поштовања опште законитости коју представља и обавезујућа Одлука Сабора Српске Православне Цркве број: 891/зап.555 на заседању Сабора дана 12.06.2007. године, о обавезном служењу Свете Литургије по досадашњој устаљеној вековној пракси.

Некако можемо схватити пасивност и неупућеност државних органа у смислу спречавања ове незаконитости.

Али никако није схватљиво зашто државни Јавни сервис РТС-а обезбеђује ПРОМОЦИЈУ "новотараца" и то у Емисији "Упитник" дајући простор једном од њихових главних идеолога Владики Иринеју (Буловићу).

Исти је преузевши гро функција у "Влади Цркве" (контакт са другим верским заједницама, контакт са представницима медија, званични контакт са државним органима итд.) направио апсолутну превагу ове "новотарске" опције у Синоду СПЦ и преко свог главног "оперативца" Владике Атанасија (Јевтића) сада инплантира ову незаконитост на терен Епархије рашко-призренске.

И то инплантира у цркве под досадашњом надлежношћу благочестивог Архијереја Артемија - које су под његовом ингеренцијом и контролом све Службе Божије обављале законито.

У Републици Србији не влада "Војна хунта" већ је то уређена правна Држава са владавином права.

И верници у Србији су део њеног правног система и очекују заштиту својих Уставом и Законима Републике Србије загарантованих права на правилно исповедање вере и правилно вршење црквених обреда, посебно ако се ово крши од стране појединих челника у Српској Православној Цркви.

Постоји низ прописа који штите грађане-вернике од таквог правног насиља и аналогно другим професијама у Србији и челници СПЦ могу да изврше дело Злоупотребе службеног положаја, Изазивања националне, расне и верске мржње и нетрпељивости, и дело Повреде слободе исповедања вере и вршења верских обреда, тако да нису имуни нити изузети од спречавања неке њихове незаконитости у својем поступању.

Скромна порука из овог текста би била, да се увек мора обезбедити потпуна упућеност режисера неког програма у црквене теме, ако се исте већ промовишу преко неких државних медија, а посебно се указује на једностраност њиховог извештавања - изостанком дијалога, односно присуства представника друге стране и супростављеног става по истом питању, а Господ Бог ипак све гледа.

У Чачку, дана 11.03.2010. године                                           Томислав Ерић, адвокат

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 11 март 2010 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 31 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

МОЛИМО ВАС ДА СВОЈИМ ДОНАЦИЈАМА ПОМОГНЕТЕ ОПСТАНАК И СТАБИЛНО ФУНКЦИОНИСАЊЕ "БОРБЕ ЗА ВЕРУ"

+ + +
„Ако кажете да не постоји завера, онда постоје само две могућности: или сте незналица, или сте део завере.“

Уредништво „Борбе за веру“


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.