header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Еп.Артемије тужио новинаре "Блица" Штампај Е-пошта
четвртак, 11 март 2010

11. 03. 2010. 18:45h | Танјуг

Епископ Артемије тужио новинаре "Блица"

Епископ рашко-призренски Артемија поднео је приватну тужба против новинара "Блица" у којој се тврди да је у тексту у том београдском дневнику од 15. фебруара "изнета неистина" да је владика са 20-орицом монаха у расколу са Српском православном црквом (СПЦ), изјавио је данас адвокат Слободан Драгутиновић.

Адвокат Драгутиновић је на конференцији за новинаре прочитао тужбу против новинарке Жељке Јевтић из Београда и дописника "Блица" са Косова и Метохије Недељка Зеака, и навео да такву оптужбу против владике Артемија није изрекао ни Свети архијерејски синод СПЦ који је епископа рашко-призренског привремено разрешио дужности.

Објаснивши да је према Уставу СПЦ раскол најтежи преступ и подразумева одвајање од тела Цркве што се у Епархији рашко-призренској није десило, Драгутиновић је рекао да "нико нема право да доноси такве закључке пре него што буде спроведен истражни поступак и о томе свој став изнесе Архијерејски Сабор, као највише управно тело СПЦ".

Тема конференције за новинаре био је однос медија према СПЦ, посебно у случају Епархије рашко-призренске, и њиховим тумачењима Устава СПЦ за чију је примену, како је речено, такође надлежан Сабор док "Синод суди само у првој инстанци и само је покретач у споровима".

На конференцији су говорили и професор Универзитета у Нишу и Косовској Митровици и управник Центра за црквене студије Драгиша Бојовић и асистент Правнг факултета из Крагујевца Зоран Чворовић.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/36091/Episkop-Artemije-tuzio-novinare-Blica

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 21 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.