header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Београд спрема захтев за изручење протосинђела Симеона Штампај Е-пошта
петак, 12 март 2010

12/03/2010 19:30 | Београд

Београд спрема захтев за изручење архимандрита Симеона Виловског

Аутор: Ј. Т.

        Београд - Брзина којом ће архимандрит Симеон (Виловски) бити изручен српским властима зависи од процедуре предвиђене грчким прописима.

Београд мора да достави грчким властима не само решења о притвору и изручењу, него и сву документацију из које проистиче сумња о почињеним кривичним делима, на основу које ће грчке власти одлучити да ли ће испоручити архимандрита Симеона - изјавио је за Данас адвокат Бранислав Тапушковић, заступник архимандрита Симеона, бившег игумана манастира Бањска, који је осумњичен за новчане малверзације од више стотина хиљада евра.

Слободан Хомен, државни секретар Министарства правде, како преносе агенције, најавио је да се „документација коју је потребно доставити грчким правосудним органима, а која ће оправдати захтев Београда за изручење Виловског припрема по хитном поступку“ и да ће бити прослеђена чим буде преведена на грчки језик.

Виши суд у Београду је, на основу оптужбеног предлога Вишег тужилаштва, 22. фебруара расписао међународну потерницу за архимандритом Симеоном. Он се већ дуже време налази на последипломским студијама у Грчкој, а од 5. јануара 2010. је и клирик Грчке православне цркве. Ухапшен је у четвртак у предграђу Солуна и јуче је, како незванично сазнајемо, требало да изађе пред судију, који би требало да одлучи о екстрадиционом притвору.

Тапушковић истиче да је 1. марта обавестио надлежног истражног судију о пуномоћју да заступа Виловског и да ни после неколико интервенција још није добио решења о притвору, спровођењу истраге и расписивању међународне потернице за његовим клијентом.

Поводом најаве државног секретара Министарства правде Србије Слободана Хомена да ће се у предмету Виловски „поступати са нарочитом хитношћу и с обзиром на то да је у питању нарушавање угледа једне од најзначајнијих институција у Србији - СПЦ“, Тапушковић каже да је „о угледу Цркве требало да се брине пре него што су против архимандрита Симеона покренути кампања и судски процес без провере доказа и утврђивања да ли је новац коришћен за обнову манастира и цркава коју води ЕРП или је завршио у приватним џеповима“.

За изручење главно држављанство

- Иако у Грчкој Црква и држава нису раздвојене, чињеница је да архимандрит Симеон клирик Грчке православне цркве неће успорити његово изручење. Важно је чији је држављанин, незванично је речено Данасу у МУП Србије. Архимандрит Симеон је држављанин Србије, незванично је потврђено нашем листу.

http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/beograd_sprema_zahtev_za_izrucenje_arhimandrita_simeona_vilovskog.55.html?news_id=185703

 

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 10 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.