header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Јакшић "примирио" владику бачког Штампај Е-пошта
субота, 20 март 2010

ЈАКШИЋ „ПРИМИРИО“ ВЛАДИКУ БАЧКОГ

           Иза кулиса састанка косовских Срба и Патријарха Иринеја. Делегација косовских Срба коју је у четвртак примио српски патријарх Иринеј није водила богоугодан разговор у згради Патријаршије, не само због захтева да се на чело рашко-призренске епархије врати суспендовани епископ Артемије, већ и због непријатне конверзације са владиком бачким Иринејом.

 

Марко Јакшић, потпредседник Скупштине Заједница општина КиМ, није отрпео охолост владике бачког, већ га је подсетио на његову изјаву дату 2003. у цркви Блажене Марије на Неимару, “да једва чека да види папу у Србији и на челу свих хришћана”. Владика му је у бесу одговорио: “Срам вас било”, али је после тога, приметно, био мање охол.

 

Генерално, косметски Срби били су непријатно изненађени што је патријарх дозволио да главну реч води владика, допуштајући му да упада и прекида госте са Космета. Уочљиво је било да су чланови делегације у критикама заобишли патријарха Иринеја, па је Милан Ивановић, председник СНВ северног КиМ, рекао да има утисак да је Његова светост мање ригидна у односу на мишљења митрополита Амфилохија и владике бачког.

 

Најмлађи учесник ове делегације са Косова, Игор Војиновић, председник Народног покрета “Отаџбина” из Косовске Митровице, описао је стање на терену након смене Артемија.

 

- На делу је казнена експедиција привременог администратора која приводи и прети свештенству које је уз владику Артемија. Спрема се увођење западног обреда при служењу литургија, као да се ради на остваривању идеје екуменизма. Припрема се терен за некакве православне цркве Србије, Косова, Црне Горе, Хрватске, па и Војводине. Ако треба пронаћи финансијске малверзације у Епархији, нека се потруде мало боље, па ће их пронаћи код противника владике Артемија - гневан је Војиновић.

 

Он упозорава да ће верници напустити храмове уколико се буде служило по римским канонима.

 

- Коме се свиђа римски папа, нека иде у Католичку цркву, није СПЦ ничија приватна црква - каже Војиновић.

 

Апел за повратак Артемија

Група монаха из Епархије рашко-призренске покренула је јавни апел Светом архијерејском сабору да врати на епископски трон владику Артемија Радосављевића, а из Епархије повуче привременог администратора, пензионисаног владику Атанасија Јевтића и викарног епископа липљанског Теодосија Шибалића. Поред свештенослужитеља, интернет апел могу да потпишу и сви други верници СПЦ на адреси: http://www.gopetition.com/online/34863/sign.html.

 

20. 03. 2010. 00:00h | Р. Л.

извор: VESTI-ONLINE

Преузето са: Новинар.де

+++

Конференција за штампу делегације Срба са Косова у Медија центру 18.3.2010. на YouTube:

http://www.youtube.com/watch?v=L-8L6wKTJXY

Последњи пут ажурирано ( субота, 20 март 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 22 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.