header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Писмо владике Артемија САСиноду од 14. фебруара 2010. Штампај Е-пошта
понедељак, 22 март 2010

Писмо владике Артемија од 14. фебруара 2010.г.

 

А Р Т Е М И Ј Е

Православни Епископ СПЦ

Бр 01

14.02.2010. године

Призрен – Грачаница

СВЕТОМ АРХИЈЕРЕЈСКОМ СИНОДУ

Б Е О Г Р А Д

Ваша светости, браћо Архијереји,

Јуче на седници Светог архијерејског синода, између осталог, би ми саопштена одлука Св. арх. Снн. бр. 131 од 11. фебруара 2010. године, у којој стоји: „Задужитн Његово Преосвештенство Епископа рашко-призренског Г. Артемија да изврши примопредају Епархије рашко-призренске са администратором исте, којега ће посебном одлуком одредити Свети архијерејски синод”.

Прихватили смо ту одлуку, као и именованог Администратора, и одмах кренуо у ман. Грачаницу, како бисмо, сутрадан (тј. данас, 14. 02.) извршили одлуку Синода и обавили примопредају.

Не мало смо били изненаћени, и као човек и Епископ, повређени и унижени када су Нам успут стизале вести једна за другом, непријатне страшне, шта се све ради у манастиру Грачаници од стране Њ. П. Е. Aдминистратора Г. Атанасија, не чекајући Наш повратак и обављање заказане примопредаје.

Тек када смо стигли кући, сазнали смо и многе друге детаље, који су по нама, недопустиви и непримерени ни у једном друштву, а поготову у Цркви Божјој.

У манастиру Грачаница – у Нашој привременој резиденцији, затекли смо ванредно стање. Као да је прошао ураган или цунами. Стигао је Еп. Атанасије неки сат времена после завршене седнице Синода, заједно са Нашим викаром Еп. Теодосијем и пар дечанских монаха, и одмах преузео команду. Сазвао је архијерејске намеснике и локално свештенство и издао им директиве. Окупирали су зграду нашег боравка, провалили у неке закључане келије, заменили браве, искључили телефоне, сменили секретара ЕУО без његовог присуства и заменили браве на канцеларијама, заузели компјутер и опрему Инфо-службе у келији јерођ. Дамјана, поставивши „стражара” да не би о. Дамјан пришао до компјутера, поставили дечанског монаха у наше приватне просторије (кухињицу и трпезарију), и…

Монаштво по манастирима је узнемирено, збуњено и уплашено.
У народу велико незадовољство које ће се, незнамо како, пројавити. Тачно као што смо предвидели (не: организовали) и јуче на седници Вам предочили. Последице тек сада могу бита непредвидиве и трагичне. Време ће показати.

Знајући, пак, улогу Еп. Атанасија у припреми свега овога у задњих пет година, и после оваквог приступа „примопредаји”, обавештавамо Вашу Светост и Свети архијерејски синод да са њим нисмо у стању да обавимо приморедају Епархије, те Вас умољавамо, да одредите другог Администратора, неког од суседних Архијереја, како би цео процес могао бити легално вођен и благополучно приведен крају.

Уверени да овакав поступак Еп. Атанасија није у складу са Светим Канонима, са Уставом СПЦ и са Вашим благословом, остајемо у нади да ће те разуметн нашу молбу и по њој поступити.

Светом архијерејском синoду одан у Господу

Епископ Артемије

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 22 март 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 12 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.