header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Острог претворити у државну имовину Црне Горе?! Штампај Е-пошта
уторак, 23 март 2010

22. 03. 2010. 12:30h 22:09h | Срна

Острог претворити у државну имовину ЦГ?!

 Тврдња председника Скупштине Црне Горе Ранка Кривокапића да манастир Острог "треба да буде враћен држави" представља још један гротескни бисер политичара који се бави свим и свачим, осим оним за шта га плаћају сви грађани, без обзира на националност и вероисповест, изјавио је данас председник организације "Академска алтернатива" Војин Грубач.

 

"Када би Црна Гора била теократска православна држава, са митополитом Амфилохијем на челу, тада би највероватније и манастири били власништво такве теократске државе, као што то предлаже Кривокапић", рекао је Грубач.

 

Кривокапић, лидер Социјалдемократске партије, мање чланице владајуће црногорске коалиције, изјавио је за сарајевски недељник "Дани" да је одрицањем свог српског имена Црква у Црној Гори направила корак напред ка признању црногорског Устава из 1905. године, у коме, како је рекао, пише да је црногорска црква аутокефална.

 

Кривокапић је још казао да му је "битно да су црногорски манастири власништво државе и да ће у њима равноправно служити свештенство СПЦ и ЦПЦ, те да се манастир Острог мора вратити држави Црној Гори".  

 

За митрополита Афилохија је рекао да му је Београд доделио улогу патријархове прве пратиље и изразио наду да је митрополиту сада јасно да Црногороци у СПЦ-у "не пролазе добро".

 

"Испада да би Кривокрапић помало желео бити поп и теократа, а помало демократа и председник парламента. Свакако, избор је пред њим - да се определи између Скупштине или поповске службе код Мираша Дедића или Јелисеја Лалатовића", каже Грубач, који сматра да би било лепо да Кривокапић народу каже како су прошла предузећа у Црној Гори која су била у државном власништву.

 

СПЦ: Кривокапићев говор мржње 

Српска православна црква оценила је данас да је Кривокапић својим изјавама на рачун Митрополије црногорско-приморске и митрополита Амфилохија показао непримерен и нечувен говор мржње према СПЦ, изјавио је епископ Бачки Иринеј.

 

Епископ Иринеј, који је и портпарол СПЦ, рекао је да покашаји Кривокапића да дели савете митрополиту Амфилохију о томе како да устројава унутрашњи поредак цркве нису само неукусни, већ су и антидемократски.

 

Подсећајући да се Кривокапић декларише као атеиста, што је његово индивидуално право, епископ пита како је могуће да онда он хоће да регулише канонски поредак цркве који постоји вековима.

 

"Највеће питање изазива чињеница да је Црна Гора једина у региону, а можда и у Европи, која није правно регулисала положај црквених и верских заједница, нити има назнака да ће то у догледној будућности учинити", казао је Иринеј за РТС.  

 

У исто време Кривокапић не скрива апетит да отима црквену имовину и преводи манастире и остале црквене обојекте у државно власништво, навео је епископ Иринеј и додао: "Све то далеко је од демократије".

 

 

Џомић: Кривокапићеве предизборне обмане  

Подгорички парох, протојереј Велибор Џомић оценио је данас да Кривокапић обмањује Црногорце у предизборне сврхе причама о враћању манастира у власништво државе.

 

Џомић атаковање Кривокапића на Острог сматра "јефтиним политичким триком" за прикупљање изборних гласова.

 

Он је рекао да манастир Острог и друге православне светиње, као уосталом и Катедрала Светог Трифуна, џамије у Пљевљима и Улцињу, као и медреса у Миљешу, "нису и не могу да буду државна имовина".

 

Џомић је Кривокапића позвао и да, како каже, мало боље проучи Устав од 1905. године и Црну Гору из тог времена. "Тамо ће, када пажљивије прочита и проучи, видети да је Црна Гора била књажевина, да је православље било државна, а не јавно клеветана вера, да су народне боје биле боје тробојке и да јој је химна била песма Краља Николе 'Онамо 'намо' и још много тога", казао је Џомић.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/38916/Ostrog-pretvoriti-u-drzavnu-imovinu-CG

Последњи пут ажурирано ( уторак, 23 март 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 16 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.