header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Прослављена слава у мн. Светих Архангела код Призрена Штампај Е-пошта
субота, 27 март 2010

ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА ПАРАКЛИСА ВАСКРСЕЊА ЛАЗАРА ЧЕТВОРОДНЕВНОГ У МАНАСТИРУ СВЕТИХ АРХАНГЕЛА КОД ПРИЗРЕНА

Image      У манастиру Св. Архангела код Призрена данас је прослављена храмовна слава параклиса Св. Лазара Четвородневног. Након мартовског погрома и паљења манастира 2004. године, до децембра те исте године у манастиру је обновљен само један омањи конак са параклисом Св. Лазара Четвородневног, што је за сада једино богослужбено место у манастиру.

Данас је, као и протеклих година, свечано и молитвено прослављена ова, једна од три манастирске славе које се у манастиру свечано обележавају. Молитвеном сабрању присуствовало је преко двеста верника из Београда, Призрена, Ораховца, Средачке и Сиринићке жупе и севера Косова, као и председници општина Штрпце и Призрен.

Молитвена прослава започела је синоћ свечаним бденијем у манастирском параклису, а јутрос је служена Изобразитељна са акатистом Св. Лазару Четвородненом након тога пресечен је славски колач и освећено жито. Ове године се васкрсење Лазарево слави исти дан као и преподобни отац Бенедикт Нурсијски, небесни заштитник настојатеља манастира, јеромонаха Бенедикта, тако да је и радост била двострука.

Након молитвеног сабрања приређено је ''утјешеније'' на богатој славској трпези, чијој припреми су братији манастира Св. Архангела помогли призренски хероји, који светиљку вере православне већ десет година држе упаљеном у царском Призрену,  наше ''баке'' Призренке, мала Милица са својом мајком Евицом, већ свуда познати, ревносни ''Лепосавци'' који годинама помажу братствима и сестринствима Епархије рашкопризренске око припремања слава, као и овогодишњи домаћин славе Милена Дорић из Београда. За идућу годину су се као домаћини пријавили Оливера Радић из Ораховца и Славко Ђуричић из Новог Сада.

Манастирско братство подсећа да је кажњено забраном служења Св. Литургије и причешћа до завршетка пролетњег Архијерејског Сабора СПЦ, тако да Св. Литургија данас није била служена. Администратор Епархије рашкопризренске дао је, додуше, наређење пароху призренском да он има служити литургију у манастиру, само овај дан, због очекиваног доласка народа, али са додатним упутством да са собом поведе и појце, јер братији манастира није дозвољено чак нити да молитвом и појањем учествује на Литургији. Такво понижење и служење литургије због ''да се Власи не досјете'' декорације манастирско братство није могло да прихвати, те је призренском пароху речено да, иако је добродошао на славу као и свако други добре воље, неће му бити дозвољено да на такав начин служи Свету Литургију.

Ипак смо се данас сви, сабрани благодаћу Духа Светога, помолили за здравље Администратора рашкопризренског, умировљеног Епископа захумско-херцеговачког Атанасија, а посебно је срдачна молитва била на уснама и у срцу свих за скори повратак Епископа Артемија у трон и част Епископа рашкопризренског.

У манастиру Св. Архангела крај Призрена,

Настојатељ, јеромонах Бенедикт са свим у Христу братством

 

Сл. 1
Image

 

Сл.2
Image

 

Сл.3
Image

 

Сл. 4
Image

 

Сл. 5
Image

 

Сл. 6
Image

 

Сл. 7
Image

         
          
Сл. 8
Image
 
           
Последњи пут ажурирано ( субота, 27 март 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 16 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.