header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Не смирује се скандал око злостављања деце унутар Католичке цркве Штампај Е-пошта
субота, 27 март 2010

Žrtva zlostavljanja svećenika: Papa je znao šta nam se događa

24SI - Ne smiruje se skandal oko zlostavljanja djece unutar Crkve.

Image     61-godišnji Arthur Budzinski iz Wisconsina koji tvrdi da je bio zlostavljan od strane katoličkog svećenika, kaže da je sretan jer je Crkva napokon odgovorna za svoja djela, prenosi AP. On tvrdi da je bio više puta zlostavljan u školi  za gluhe St. John's, u predgrađu Milwaukeeja, od svoje 12 pa do 14 godine.
       
        Budzinski je jezikom znakova, koji je prevodila njegova kćer, policiji rekao za zlostavljanja, ali policija nije ništa poduzimala. Otac Murphy koji je radio u toj školi za gluhe, optužuje se za zlostavljanje 200 gluhih dječaka. U školi za gluhe je radio od 1950. do 1975. Umro je 1998. godine. Murphy je prebačen iz te škole u sjeverni Wisconsin, gdje je proveo ostatak života radeći u župama i školama.

Budzinski nije začuđen što se Vatikan oglušio. "On je znao cijelo vrijeme da je Papa znao, to mu nije ništa novo," prevodila je Budzinskova sestra novinarima, a prenosi AP. Prema dokumentaciji biskup iz Milwaukeeja je 1996. poslao pismo tadašnjem kardinalu Josephu Ratzingeru, u kojem ga je tražio savjet kako da postupi sa ocem Murphyjem. Nije dobio odgovor, a 1996. je slučaj prijavio crkvenom sudu. 1997. je pisao Vatikanu, posebno njegovom visokom sudu, za savjet jer se bojao zastare. Nekoliko sedmica kasnije Ratzingerov zamjenik, kardinal Tarcisio Bertone, rekao je biskupu u Wisconsinu da započne tajnu stegovnu proceduru protiv Murphyja.

Međutim, godinu kasnije, Bertone je zaključio proces suđenja Murphyju i poslao pismo Ratzingeru u kojem mu je poručio da se ovaj pokajao i da je star i bolestan, a i da je nastupila zastara. "Nemamo povjerenja u sposobnost Crkve da riješi ovaj problem. Ona ima poznatu historiju samozaštite," rekao je Jeff Anderson, advokat koji zastupa žrtve zlostavljanja. "Dokumentacija i dokazi pokazuju da svi putevi, kao i odgovornost za skandal, vode do Rima," dodao je, prenosi AP.

Optužbe da je Vatikan zaustavio istragu o svećeniku iz Wisconsina, koji je optužen za zlostavljanje 200 gluhih dječaka imaju sablasne odjeke u Italiji. Tamo je 67-ero muškaraca i žena optužilo 20-ak svećenika za dugogodišnje silovanje i zlostavljanje. Godinu dana nakon što je italijanski slučaj postao poznat u javnosti, Vatikan je naredio biskupijama da intervjuišu žrtve kako bi čuli izjave o optužbama.

Ova dva slučaja prijete kaljanju papinstva, jer se sada nekadašnji kardinal Joseph Ratzinger, a današnji Papa Benedikt XVI. smatra odgovornim. Vatikan te optužbe naziva kampanjom za brisanje Pape i njegovih saradnika problemom koji nije jedinstven Katoličkoj Crkvi. U vatikanskim novinama pišu o trendu u medijima da se ignorišu činjenice i da se širi imidž Katoličke crkve kao jedine odgovorne za seksualno zlostavljanje.

"Kako sam mogao reći ocu da je svećenik imao seksualni odnos sa mnom?" rekao je 59-godišnji Alessandro Vantini, jedan od zlostavljanih, prenosi AP. "Niste to mogli reći roditeljima jer bi vas svećenici istukli", rekao je i dodao da se osjećao kao da je mrtav. Marco Lodi Rizzini, glasnogovornik zlostavljanih osoba, rekao je da se oni vesele razgovoru sa istražiteljima. Papa se u ovim optužbama proziva i za slučaj od prije 30 godina. Iz nadbiskupije u Munchenu kažu da je Ratzinger bio uključen u odluku iz 1980., kojom je svećeniku osuđenom za pedofiliju, Peteru Hullermannu, dopušten premještaj na drugo mjesto.

Međutim, Ratzingerov tadašnji zamjenik, Gerhard Gruber, ranije ovog mjeseca je preuzeo potpunu odgovornost za odluku o dozvoli svećeniku da se vrati svojim pastoralnim dužnostima. Th

New York Times je izvijestio da je izjava budućeg Pape da će svećenik brzo biti vraćen pastoralnom poslu kopirana u memorandum, i da prema tome niko od crkvenih dužnosnika ne može isključiti činjenicu da je Papa to pročitao.

(24sata.info)

http://www.24sata.info/vijesti/svijet/29169-Zrtva-zlostavljanja-svecenika-Papa-znao-sta-nam-dogadja.html

Последњи пут ажурирано ( субота, 27 март 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 37 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.