header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Тежња за новим јединством Штампај Е-пошта
среда, 31 март 2010

Тежња за новим јединством

Аутор: Ј. Т.

Београд - Поводом предстојећих ускршњих празника које ове године све хришћанске цркве славе истог дана, 4. априла, председник Међународне бискупске конференције „Светих Ћирила и Методија“ надбискуп београдски Станислав Хочевар оценио је у ускршњој поруци да „само Небо позива да верници са свих географских и историјских подручја, који исповедају наду у преображајућу снагу Исуса Христа, теже за новим јединством“.

На традиционалном читању ускршње посланице у седишту Београдске надбискупије новинари су јуче обавештени да је надбискуп Хочевар разменио празничне честитке са поглаваром СПЦ патријархом Иринејем. „Док се данас читаво човечанство хитрим корацима повезује пре свега економијом, техником и многим софистицираним системима комуникације, ми хришћани, позвани смо да објединимо читаву породицу човечанства Божјим Духом, који нам предаде Васкрсли Господ“, поручио је, између осталог надбискуп Хочевар у честитки поглавару и верницима СПЦ.

Надбискуп Хочевар представио је и српски превод енциклике папе Бенедикта XVI „Љубав у истини“ коју је Београдска надбискупија објавила у оквиру Библиотеке „Трећи миленијум“. Документ је представљен јавности прошлог лета, уочи састанка Групе осам најразвијенијих држава света почетком јула 2009. у Лаквили. Надбискуп Хочевар служиће данас на Велики четвртак мису посвете уља у 10 сати у цркви Блажене Дјевице Марије на Неимару, а у 18 сати Мису вечере Господње у храму Криста Краља у Крунској улици. На Велики петак надбискуп ће служити у цркви светих Ћирила и Методија на Бановом брду, најављено је из седишта Надбискупије.

 

Распоред богослужења у СПЦ

Патријарх Иринеј служиће данас на Велики четвртак свету архијерејску литургију у Саборној цркви у 9 сати, а у 17 сати у истом храму Дванаест јеванђеља о Христовом страдању у Саборној цркви. На Велики петак вечерња служба с изношењем плаштанице у Саборној цркви почиње у 16, а јутарња служба с опходом око храма уз ношење плаштанице у 21 сат, саопштила је Информативна служба СПЦ. Епископ хвостански Атанасије, викар патријархов, на Велики четвртак служиће у манастиру Ваведењу на Сењаку, док ће на Велики петак служити вечерњу службу у Српској Патријаршији у 14, а јутарњу службу с певањем статија и опходом око храма уз ношење плаштанице у цркви Светог Марка у 22 сата.

http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/teznja_za_novim_jedinstvom.55.html?news_id=187180

+++

среда, 31. мар 2010, 12:44 -> 20:16

Заједничка прослава Ускрса посебан дар

Београдски надбискуп Станислав Хочевар честитао је данас предстојећи Ускрс свим хришћанима Истока и Запада, уз позив верницима да се радују светковини, упркос недаћама и економској кризи.

Поводом предстојећег Ускрса, Београдски надбискуп Станислав Хочевар честитао је данас празник свим хришћанима Истока и Запада.

У посланици упућеној из београдске Надбискупије, Хочевар као посебан дар истиче то што ове године православни и католички верници истог дана прослављају Ускрс.

"Као да нас само Небо позива да верници са свих географских и историјских подручја, који исповедају наду у преображавајућу снагу Исуса Христа, теже за новим јединством", навео је Хочевар у посланици.

Београдски надбискуп подсећа да је Ускрс слављење победе живота над смрћу.

"Зато се и ове године 2010, упркос томе што се свуда сусрећемо с економском кризом или нас плаше велике елементарне несреће и друге непогоде, ипак радосно отварамо слављу највеће светковине, светковине Исусове победе над злом, грехом и смрћу", рекао је Хочевар.

Посебна честитка српском патријарху 

Београдски надбискуп упутио је и посебну ускршњу честитку патријарху Српске православне цркве Иринеју у којој истиче важност тога што ове године сви хришћанску верници заједно прослављају предстојећи празник.

"Славимо га заједно јер Он, Васкрсли, као и велике потребе читавог човечанства хитрим корацима позивају на сведочење, на снагу вере и на делотворност љубави", напомиње Хочевар у честитки позивајући на сарадњу и повезаност две цркве.

"Док се данас читаво човечанство хитрим корацима повезује пре свега економијом, техником и многим софистицираним системима комуникације, ми, хришћани, позвани смо да објединимо читаву породицу човечанства Божијим Духом који нам предаде Васкрсли Господ", поручује београдски надбискуп.

http://www.rts.rs

Последњи пут ажурирано ( среда, 31 март 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 22 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.